vineri, 19 aprilie, 2024

Reactia sindicatelor din sanatate dupa anuntul facut de Guvern privind garzile suplimentare

Distribuie:

Publicat:

Vicepresedintele Federatiei „Solidaritatea sanitara”, medicul Florin Chirculescu a declarat sambata ca oferta Guvernului privind plata garzilor suplimentare trebuie judecata pentru a vedea cum se traduce in lei, adica in tariful orar. Chirculescu a mai anuntat ca liniile de garda la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti vor fi asigurate si pentru ziua de luni.

Doctorul Florin Chirculescu apreciaza ca pe un „lucru pozitiv” faptul ca a venit o oferta din partea Guvernului, insa a precizat ca nu poate spune daca aceasta oferta va fi sau nu acceptata de colegii sai.

„In momentul acesta, comunicatul Ministerului Sanatatii trebuie sa il judecam si sa vedem cum se traduce oferta in lei, adica in tariful orar pe garzi suplimentare. Deci sa vedem care e castigul, sa il anuntam colegilor nostri, pentru ca ei sa isi exprime pozitia. Asta presupune putin timp, dar noi speram ca luni sa dam un comunicat pe tema aceasta”, a spus dr. Florin Chirculescu.

Acesta a apreciat ca fiind „un lucru pozitiv” faptul ca s-a primit aceasta oferta, avand in vedere ca saptamana aceasta nu a fost cea mai buna comunicare cu Guvernul.

„Raman la parerea mea ca negocierile si discutiile trebuie sa aiba loc fata in fata si din 28 iulie noi nu i-am mai vazut pe ministri. E o oferta pe care sa o luam in considerare, sa o analizam cu maximum de atentie si sa o expunem colegilor, sa vedem ei ce doresc”, a spus vicepresedintele Federatiei „Solidaritatea sanitara”.

Acesta a vorbit si despre Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde medicii au amenintat ca nu vor mai asigura garzile incepand de luni, precizand ca liniile de garda sunt acoperite si pentru aceasta zi.

La randul sau, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat pentru News.ro ca plata garzilor suplimentare efectuate de medici reprezinta doar o victorie de etapa, iarnegocierile cu Ministerul Sanatatii si cu cel al Muncii vor continua pentru gasirea de solutii si pentru personalul tehnic administrativ din sanatate, dar si pentru functionarii din directiile de sanatate publica.

Marius Sepi a precizat ca decizia Guvernului este un prim efect al negocierilor incepute de Federatia Sanitas.

„Ma bucur ca sintagma „Sanatatea devine prioritate nationala”, care a aparut la intalnirea cu premierul, nu a ramas ca pe timpuri doar un mesaj politic si ca premierul a inteles argumentele pe care i le-am dat. Am fost adeptii unor negocieri responsabile, nu sa pornim anumite categorii sociale impotriva altora. Este o victorie de etapa. Asa cum a declarat si ministrul Vlad Voiculescu, vom continua negocierile pentru ca un ochi rade si altul plange. Vom continua sa gasim solutii pentru ca personalul tehnic administrativ si functionarii publici din directiile de sanatate publica sa intre cu aceleasi drepturi din Ordonanta 20/2016”, a spus prim-vicepresedintele Sanitas.

Acesta a mai precizat ca prin Legea de salarizare, Federatia Sanitas solicita echilibrarea veniturilor intre colegii din spitalele neclinice in raport cu cele clinice, dar si aducerea salariilor asistentilor sociali la nivelul celor din sanatate.

Ministerul Sanatatii a anuntat sambata ca Guvernul va aloca aproximativ 100 de milioane de lei pentru plata garzilor suplimentare efectuate de medici incepand din octombrie, iar mecanismele gasite pentru alocarea sumelor nu afecteaza fel prognozele de deficit bugetar.

„Cu alte cuvinte, cresterea veniturilor pentru garzi va fi finantata printr-un control mai strict al cheltuielilor si prin masuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanta de Urgenta conform discutiilor avute in Guvern”, precizeaza MS, care arata ca demersul privind garzile se inscrie intr-o preocupare mai larga a sa si a Ministerului Muncii, de reformare a organizarii resursei umane in Sanatate.

„Sistemul sanitar trebuie sa aiba grija in primul rand de oameni: de pacienti si de medici. Orice masura decisa in favoarea medicilor este un beneficiu direct si pentru pacienti”, considera ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu.

MS aminteste ca a luat un set de masuri in favoarea medicilor precum cresterea platii garzilor suplimentare prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august, termenul pentru definitivarea pasilor legislativi fiind 1 octombrie, au crescut salariile de baza ale medicilor din sistemul public de la 1 august, odata cu intrarea in vigoare a OUG 20/2016, pentru care Guvernul a prevazut un miliard de lei. De asemenea, garzile suplimentare vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca cu timp partial, avantajul fiind ca astfel garzile vor fi considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img