vineri, 19 aprilie, 2024

Reactia unui pacient din Iasi in timpul grevei din spitale: “Pe dumneavoastra, asistenti, infirmieri, va inteleg. Eu ma duc sa ma consulte domnul doctor. La cati bani are acum”

Distribuie:

Publicat:

Astazi, liderii angajatilor din sanatate se intalnesc cu premierul Viorica Dancila • Daca rezultatul intalnirii nu-i multumeste pe sindicalisti, vineri, de la ora 8:00, personalul din spitale, cabinete scolare si centre medico-sociale intra in greva generala pe termen nelimitat

Dupa greva de avertisment de ieri din spitale, personalul din spitale, cabinete scolare si centre medico-sociale se pregatesc de greva generala pe termen nelimitat programata pentru vineri, 11 mai 2018, incepand cu ora 8:00. Ieri, pe parcursul celor doua ore (9:00-11:00), cand activitatea medicala a fost intrerupta, nu au existat incidente. Pacientii s-au aratat intelegatori fata de personalul aflat in greva.

"Pe dumneavoastra, asistenti, infirmieri, va inteleg. Eu ma duc sa ma consulte domnul doctor. La cati bani are acum", a spus unul dintre bolnavi. Pacientul facea referire la salariile pe care le incaseaza medicii de la 1 martie 2018, sume cuprinse intre 17.000 si 20.000 lei.

Astazi, 8 mai, conducerea Federatiei Sanitas se va intalni cu premierul Viorica Dancila si daca discutiile nu se vor finaliza cu emiterea unui document oficial prin care angajatii sa-si recupereze sumele de bani (intre 400 si 1.300 lei) taiate din salariu dupa aplicarea noii legi a salarizarii la 1 martie 2018, greva generala este iminenta.

 

"In primul rand, vreau sa le multumesc pacientilor ca au inteles demersul nostru. In al doilea rand, nu vom renunta la greva generala. Toata lumea este foarte agitata, sunt foarte multe nemultumiri din partea angajatilor legate de actualul sistem de salarizare. Alaturi de infirmiere, brancardieri, o parte din asistentii medicali, la greva au participat si tehnicieni radiologi, tehnicieni de farmacii, biologi, chimisti, personal auxiliar. Limitarea sporurilor la nivelul minim in cele mai multe spitale din Iasi a dus la diminuarea cu sume importante de bani a salariilor. De asemenea, personalul acuza modul discriminatoriu in care s-au acordat sporurile in spitalele mari, universitare si cele mici, judetene, municipale. S-a ajuns ca in spitalele mari sa se acorde sporuri mai mici decat in spitalele mici. Daca dupa intalnirea cu premierul nu avem o decizie care sa se transpuna intr-un document oficial, vineri (11 mai – n.r.), la ora 8:00, intram in greva generala", a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sindicatului Sanitas Iasi.

 

Saptamana trecuta, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a propus eliminarea platii garzilor medicilor si a sporurilor de sambata si duminica din plafonul de 30% si astfel s-ar putea acorda sumele de bani retinute din salarii si personalul ar reveni la veniturile din lunile ianuarie, februarie 2018.

Principalele revendicari ale angajatilor din sanatate sunt: modificarea legii salarizarii, in sensul eliminarii plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limiteaza acordarea sporurilor din noul regulament; cresteri salariale pentru tot personalul din sanatate si asistenta sociala; negocierea si semnarea contractelor colective de munca la nivelul celor doua sectoare de activitate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img