vineri, 29 martie, 2024

Recuperam energia daca dormim mai mult in week-end?

Distribuie:

Publicat:

In ciuda a ceea ce se crede, a dormi mai mult in week-end nu ajuta la recuperarea somnului pierdut in timpul saptamanii, ci ne face sa fim mai adormiti in prima zi a saptamanii.

„Un mare mit asociat somnului este acela conform caruia daca dormim putin in timpul saptamanii, trebuie sa recuperam somnul pierdut in weekend”, afirma Dr. Gregory Carter, specialist in medicina somnului la UT Southwestern Medical Center.

Ritmul circadian regleaza ceasul intern al corpului. Oamenii isi pot decala „ceasul circadian” dormind mai mult in timpul weekendului, explica cercetatorul. Problemele apar duminica seara, cand cei care au dormit in week-end au probleme sa adoarma, ca urmare a modificarii ceasului circadian, acest lucru resimtindu-se si luni dimineata, cand trezirea devine dificila.

Adevarul despre somnul de dupa-amiaza. Ce risti daca dormi mai mult de 40 de minute

Dr. Carter afirma ca este mult mai bine sa ne culcam mai devreme decat sa dormim mai mult decat de obicei. „Pentru a ne mentine ceasul intern, avem nevoie sa ne culcam cu opt ore inainte de ora obisnuita la care ne trezim”, explica specialistul.

Cei mai multi oameni nu urmeaza aceste recomandari, ci prefera sa petreaca in serile de vineri si sambata, trezindu-se mult mai tarziu in diminetile de sambata si duminica. Acest tipar, combinat cu alte actiuni anti-somn, precum consumul de alcool si folosirea aparatelor electronice inainte de culcare, contribuie la o trezire extrem de dificila in ziua de luni.

Cercetatorul finlandez Markku Partinen avertizeaza la randul sau impotriva dormitului excesiv in zilele de week-end. „Cercetarile sunt clare: daca dormim mai mult duminica, acest lucru contribuie la modificarea ritmului intern, astfel ca in seara de duminica va fi dificil sa ne culcam la timp, lucru ce se va resimti si luni dimineata”.

sursa:descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img