vineri, 26 aprilie, 2024

Recuperarea pulmonara prin tratamente specifice balneoterapiei

Distribuie:

Publicat:

Recuperarea pulmonară post Covid-19 este necesară pentru îmbunătăţirea capacităţii pulmonare, iar tratamentele balneoterapeutice pot ajuta în acest sens.

Dificultăţi de respiraţie, oboseală rapidă şi accentuată, dificultăţi de adaptare la efort fizic, stare de somnolenţă, dureri musculare sunt doar câteva dintre urmările unei infecţii COVID-19 cu afectare profundă a funcţiei respiratorii. Acestea se manifestă mai ales în cazul pacienţilor care, din cauza formei medii sau grave de infecţie cu SARS-CoV-2, au necesitat susţinere respiratorie asistată. De altfel, conform experților, circa un sfert dintre persoanele vindecate cu infecția SARS-CoV-2 rămân cu sechele respiratorii, având capacitatea pulmonară redusă cu aproximativ 20-30%.

Prin urmare, este inutil să forțăm recuperarea și să ne așteptăm să revenim imediat la capacitatea maximă. Mai degrabă, este necesară planificarea unei recuperări lente și treptate, în special pentru a contracara oboseala post-Covid 19. Cum putem face acest lucru? Simplu, urmând unele precauții, cum ar fi: adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate; o bună hidratare, evitarea unor eforturi inutile; repaus la domiciliu pentru câteva zile, cu evitarea ieșirii din casă (pentru a nu risca recidive) și administrarea unor suplimente specifice.

 

Ce recomandă specialiștii pentru recuperarea pulmonară?

În cazul pacienților vindecați de COVID-19 se recomandă o recuperare pulmonară: „Sechelele respiratorii pot persista o perioadă îndelungată de timp, de la câteva săptămâni până la câteva luni. În cazul în care pacientul nu urmează un program complex de recuperare, scăderea capacităţii respiratorii se poate accentua, ducând la o alterare a calităţii vieţii.”, dr. Elena Dragomir, medic balneolog Hotel Palace Băile Govora.

Basler Fasnacht (2020) | Basel.com

În acest sens, specialiştii bazei de tratament de la Băile Govora au iniţiat un program complex prin care pacienţii care au avut infecţii COVID-19 şi au rămas cu dificultăţi de respiraţie, pot beneficia de asistenţă medicală terapeutică pentru recuperarea şi îmbunătăţirea capacităţii pulmonare.

La pacienţii post COVID modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respiraţie normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Şi, atunci, programul de recuperare pentru aceşti pacienţi va începe cu o reeducare respiratorie. Deci, practic învăţăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciţii de forţă, de anduranţă şi exerciţii de gimnastică respiratorie, a declarat medicul balneolog, dr. Elena Dragomir.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img