sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Regatul Unit, la generatii distanta de atingerea egalitatii de gen (raport)

Distribuie:

Publicat:

Regatul Unit încă se află la generaţii distanţă de atingerea egalităţii între femei şi bărbaţi, aceştia din urmă dominând ''toate sectoarele vieţii publice britanice'', indică un raport al Societăţii Fawcett, care luptă contra inegalităţilor de gen, transmite AFP.

Raportul face apel la introducerea unor ''cote, obiective, măsuri de flexibilitate a muncii, publicarea diferenţelor de salarii'' şi alte măsuri voluntare, fără de care ''progresele rămân mult prea lente''.

Potrivit documentului publicat luni şi care se bazează pe datele colectate în perioada septembrie-ianuarie, femeile nu reprezintă decât 6% din numărul directorilor generali ai principalelor 100 de companii conform indicelui bursier FTSE.

Alison Rose, de la Royal Bank of Scotland (RBS), a devenit în această toamnă prima femeie care conduce o mare bancă din City, cartierul financiar al Londrei.

În urmă cu două luni, studiul anual al organismului Hampton-Alexander constata că numărul femeilor în consiliile de administraţie ale principalelor companii britanice a crescut în 2018, însă există ''destul de puţine femei'' numite la conducerea lor.

La rândul său, Forumul Economic Mondial (WEF) a avertizat recent că în ritmul actual va fi nevoie de peste 200 de ani pentru a ajunge la paritate de gen pe piaţa muncii.

Studiul 'Sex şi putere 2020', elaborat de Societatea Fawcett, subliniază mai ales că în presa britanică femeile nu reprezintă decât 21% din redactorii-şefi ai cotidianelor naţionale şi doar patru dintre ele conduc redacţii.

În politică, femeile reprezintă în prezent 34% dintre parlamentarii britanici şi 30% dintre înalţii demnitari din cabinetele ministeriale, dar progresele ''sunt destul de lente'', menţionează studiul, ce remarcă absenţa femeilor de culoare din parlamentul scoţian, din Adunarea Naţională a Ţării Galilor sau din legislativul local nord-irlandez.

  

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img