joi, 28 martie, 2024

Reintroducerea insultei si calomniei in Codul penal, respinsa

Distribuie:

Publicat:

Propunerea legislativa a senatorului ALDE Cristiana Anghel care vizeaza modificarea Legii nr.269/2009 privind Codul penal prin reglementarea ca infractiuni a calomniei si insultei si stipularea probei veritatii a fost respinsa luni in plenul Senatului, dupa ce a fost indelung dezbatuta saptamana trecuta.

Propunerea, cu raport de respingere din partea Comisiei juridice, are caracter organic si a primit primi votul electronic deschis al plenului (12 pentru, 22 abtineri si 51 impotriva), desi initiatorul solicitase vot secret. Cererea de vot secret a fost insa respinsa de plen.

Multi dintre senatori s-au pronuntat in timpul dezbaterilor pentru respingerea propunerii legislative si apararea libertatii de exprimare.

Initiatoarea propunerii legislative propune completarea Codului penal cu un articol dedicat insultei, unde se prevede ca atingerea adusa onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocura se pedepseste de la o luna la 2 ani inchisoare sau cu amenda.

Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul cand se atribuie unei persoane un defect, o boala sau infirmitate, care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.

Referitor la calomnie, Anghel propune completarea Codului penal printr-un articol care stipuleaza ca “afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara ori dispretului public se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda”.

De asemenea, senatoarea propune un nou articol potrivit caruia “proba veritatii celor afirmate sau imputate este admisibila, daca afirmarea sau imputarea a fost savarsita pentru apararea unui interes legitim” si “fapta cu privire la care s-a facut proba veritatii nu constituie infractiunea de insulta sau calomnie”.

Dupa depunerea propunerii legislative la Senat, Cristiana Anghel si-a amendat propria initiativa, dar amendamentele sale au fost respinse de atat de Comisia juridica, cat si de plen.

Propunerea legislativa va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.

Pe aceeași temă

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

spot_img