miercuri, 17 aprilie, 2024

Respingerea acordului de Brexit a starnit consternare in randul oficialilor europeni: ‘A fost cel mai bun acord posibil’, apreciaza premierul spaniol

Distribuie:

Publicat:

Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a exprimat marţi regretul faţă de respingerea de către Parlamentul britanic a acordului divorţului, în pofida eforturilor Uniunii Europene de a se ajunge la ”cel mai bun acord posibil”, relatează BBC News, potrivit agerpres.ro.

”Proiectul european este necesar să avanseze, pentru a asigura libertate, stabilitate şi prosperitate”, apreciază Sanchez într-un mesaj postat pe Twitter.

”Avem nevoie de Guverne proeuropene. Să protejăm Europa, pentru ca Europa să ne protejeze”, îndeamnă şeful Guvernului spaniol.

Pe de altă parte, premierul finlandez în exerciţiu Juha Sipila, apreciază că ”rezultatul votului britanic nu poate fi regretat”.

”Din partea UE, s-au depus toate eforturile pentru a se ajunge la un acord”, adaugă el.

”Dacă (Marea) Britanie formulează o cerere rezonabilă în vederea unei amânări (a Brexitului), noi o vom discuta şi vom decide în unanimitate”, mai declară şeful Guvernului de la Helsinki.

Premierul olandez Mark Rutte apreciază că Londra este cea care trebuie să prezinte o soluţie.

”Regret rezultatul votului (britanic) din această (marţi) seara”, afirmă el

”Este dezamăgitor faptul că Regatul Unit nu a putut să asigure o majoritate care să susţină acordul retragerii convenit de ambele părţi în noiembrie, inclusiv după numeroase asigurări suplimentare din partea UE”, apreciază el.

”O soluţie este necesar să fie prezentată de către Londra”, îndeamnă Rutte.

”În cazul în care Regatul Unit prezintă o cerere motivată în vederea unei amânări (a Brexitului), mă aştept la o justificare credibilă şi convingătoare”, avertizează el.

”Cei 27 vor analiza solicitarea vor lua o decizie în unanimitate. O bună funcţionare a instituţiilor UE este necesar să fie asigurată”, mai apreciază premierul olandez.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img