joi, 28 martie, 2024

Retenţia de apă – cauze şi eventuale soluţii

Distribuie:

Publicat:

Ai senzația că picioarele tale sunt grele şi umflate, îţi este greu să-ţi scoţi sau să-ţi pui inelele pe degete? Cel mai probabil suferi de retenție de apă. Această problemă afectează în general mai mult femeile decât bărbaţii şi mai apare mai frecvent vara.

Corpul este format în proporţie de 65-70% din apă: două treimi sunt închise în interiorul celulelor, restul este situat în exterior, adică în vasele de sânge (plasmă) sau între celule (lichid interstiţial). Pentru a menține acest echilibru, organismul are un sistem care reglează filtrarea și reabsorbția apei între vase, țesuturi și spații interstițiale. Cu toate acestea, uneori acest sistem nu funcţionează la parametri optimi și apa se infiltrează în țesuturi și rămâne acolo. Aceasta este, din punct de vedere medical, retenția de apă.

Cauzele retenției de apă

Retenţia de apă poate fi cauzată de diferiţi factori, care pot varia de la o persoană la alta. Printre cele mai frecvente cauze se numără căldura. De aceea, vara această problemă apare mai frecvent. Temperatura ridicată poate provoca dilatarea vaselor de sânge și le face mai poroase, favorizând scurgerea apei din vase și împiedicând reabsorbția acesteia din țesuturi.

Pe de altă parte şi lipsa de activitate fizică sau perioadele prelungite petrecute pe scaun la birou pot cauza aceeaşi problemă.

Dieta bogată în sare și/sau săracă în proteine sau dezechilibrele hormonale din timpul sarcinii, înainte de debutul menstruației sau la menopauză, sunt alte posibile cauze ale retenţiei de apă.

Anumite medicamente, în special corticosteroizi, antihipertensive, tratamente neuroleptice și tratamente hormonale pot cauza, la rândul lor, probleme legate de retenţia de apă.

De asemenea, insuficiența venoasă, renală sau cardiacă perturbă sistemul de reglare a lichidelor și pot duce la edeme mai mult sau mai puțin grave. Circulația sanguină slabă interferează şi cu procesul de absorbție a lichidelor şi poate cauza retenţia de apă.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img