vineri, 29 martie, 2024

Reteta manastireasca unica! Supa de iarna cu dafin! De post, extrem de gustoasa, usor de preparat, cu efecte extraordinare pentru stomac si rinichi!

Distribuie:

Publicat:

Reteta manastireasca unica! Supa de iarna cu dafin! De post, extrem de gustoasa, usor de preparat, cu efecte extraordinare pentru stomac si rinichi!

Frunzele de laur, medicament si condiment
Dafinul, numit in cultura populara si Laur, care inseamna laureat sau castigator, este un arbust de climat subtropical, de origine din bazinul mediteraneean, unde este intalnit crescut in stare spontana, dar si cultivat. Se spune ca regele francilor Carol cel Mare recomanda frunzele de laur ca medicament si condiment. In Evul Mediu, dafinului i se atribuiau proprietati benefice pentru stomac si rinichi. Frunzele de dafin erau considerate un medicament eficient contra ciumei. Acestea sunt bogate in uleiuri volatile, contin mucilagii, pectine, rezine, lactona (o substanta amara), antioxidanti, vitamine, acid folic, calciu, potasiu, magneziu, cupru, fier, seleniu si zinc.

Frunzele de dafin au proprietati antiseptice, antibacteriene, detoxifiante, utile in anorexie, atonii stomacale, antivirale, sunt un sedativ natural, eficace impotriva plagilor, aftelor, abceselor dentare. Sunt recomandate in mod special pentru o mai buna digestie si combat fermentatia. Totodata, acestea amelioreaza durerile de cap si articulare, sunt un remediu bun pentru raguseala, sunt antivarice, benefice in prevenirea cancerului, trateaza diabetul zaharat, stimuleaza imunitatea, reduc acneea, combat insomnia, reprezinta un adjuvant in intoxicatii, otravire, nevralgii, paralizii, dureri reumatice, reumatism cronic, artroza, spondiloza, transpiratie excesiva la palme si la picioare, boli de piele, eczeme, psoriazis.

Frunzele de dafin sunt renumite in gastronomie pentru aroma lor puternica. Acestea pot fi consumate sub forma de pulbere, in diferite decocturi sau la prepararea unor mancaruri, sosuri etc.

Supa de iarna cu dafin
Ingrediente: 4-5 foi de dafin, 2 linguri bulion, 500 ml suc de rosii, 3-4 litri de apa, 150 g mazare, 150 g fasole boabe, 200 g varza tocata, 5 catei de usturoi, 2 morcovi mari, 1 ardei gras, 1 radacina de telina de marime medie, 2 tulpini verzi de telina, 3 bucati ceapa rosie, 100 ml ulei de masline, cimbru uscat, sare, piper, patrunjel proaspat, 50 g paste tubulare.
Mod de preparare: se toaca marunt ceapa, tulpinile si radacina de telina, morcovii, ardeiul gras, apoi se calesc in ulei intr-o oala de 8 litri, timp de 5 minute; se adauga usturoiul zdrobit, o lingurita rasa de sare si una de piper; se mai lasa pe foc un minut dupa care se adauga 2 linguri de pasta de rosii; se lasa la fiert 3-4 minute, dupa care se adauga sucul de rosii, frunzele de dafin, o crenguta de cimbru uscat si se amesteca pana se incorporeaza cu pasta de tomate. Se adauga 3 litri de apa calda si se lasa sa dea un clocot, dupa care se pun varza tocata, mazarea; se lasa sa fiarba la foc mediu timp de 30-35 de minute, apoi se adauga fasolea, fiarta in prealabil, si se mai lasa sa fiarba inca 5-10 minute. Se adauga sare, daca este nevoie, si patrunjel verde.
(Monahia Ecaterina Vicleanu, ZiarulLumina.ro)
)
***
Ai o viata agitata, stresata si esti mereu in miscare? Probabil ai acumulat o multime de stres, iar asta iti poate afecta in timp si sanatatea.
Tensiune, nervozitate, stres, toate acestea dispar cu ajutorul unei plante, respectiv dafinul.

Ai nevoie de doar o frunza de dafin uscata ca sa scapi de toate acestea. Pune-o intr-o scrumiera sau pe o farfurie si las-o sa arda usor, noteaza RTV.net. Zece minute mai tarziu, camera va fi plina de fum parfumat si cu efect terapeutic.

Este dovedit stiintific ca frunzele de dafin prin ardere, elimina substante care ajuta la relaxarea omului.

Inhalarea acestui fum iti va relaxa corpul, te va detensiona si iti va induce o stare de bine.

Urmeaza acest procedeu cateva seri la rand si te asigur ca in fiecare dimineata te vei trezi odihnit, relaxat si pregatit sa faci fata cu brio oricaror provocari.

BENEFICIILE DAFINULUI

Frunzele de dafin au o aroma placuta, datorita uleiurilor volatile pe care le contin. Bogate in antioxidanti si substante antibacteriene si antiinflamatorii, frunzele de dafin sunt indicate in preparatele culinare, aducand beneficii atat in procesele de digestie, cat si pentru intregul organism.

Frunzele de dafin pot fi consumate proaspete, din gradina sau uscate. Cele proaspete sunt mult mai aromate si gustoase. Frunzele de dafin se potrivesc aproape in toate preparatele cu carne, dar si in sarmale vegetariene sau in tot soiul de muraturi si legume in otet.

Frunzele de dafin nu ar trebui sa lipseasca din bucataria noastra.

Frunzele de dafin imbunatatesc digestia
Frunzele de dafin se folosesc adesea in preparatele cu carne, in sarmale, tocmai pentru ca imbunatatesc digestia preparatelor grase, cu carne tocata sau prea complexe.

Frunzele de dafin reduc balonarea
Un tratament excelent al balonarii il reprezinta infuzia frunzelor de dafin (o mana de frunze la un litru de apa fierbinte). Consumul frunzelor de dafin in mancare ajuta de asemenea la reducerea senzatiei de balonare care apare dupa masa.

Frunzele de dafin trateaza durerile articulare si reumatismale
Frunzele de dafin se folosesc macerate in ulei de dafin combinat in raport 1:3 cu ulei de catina. Acest ulei se aplica in fiecare seara pe articulatiile dureroase si se acopera cu un prosop fierbinte. Prosopul se poate schimba de mai multe ori, pana ce pielea devine usor rosie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img