Cand ne gandim la pateul din ficat este inevitabil asociat cu grasimile saturate care cresc colesterolul rau. Eva.ro ne propune si altceva, asociind proteine de origine vegetala cu diverse mirodenii pentru a obtine un pateu delicios, cu grasimi bune, cu fibre si care nu creste colesterolul.
Iata cateva dintre optiunile pe care le ai la indemana si se prepara foarte rapid:
1. Pateu de naut
Ingrediente:
o conserva cu boabe de naut fierte
usturoi
zeama de lamaie
ulei de masline
pasta de susan
sare
piper.
In plus, poti sa adaugi frunze proaspete de patrunjel, ardei capia, curry, cimbru sau orice alt condiment preferat. Se pun ingredientele in robotul de bucatarie si se mixeaza bine.
2. Pateu de linte cu cimbru si curry
Ingrediente:
o cana cu linte fiarta (poate sa fie si din conserva)
3 linguri cu ulei de masline
sare
piper
1 catel de usturoi
zeama de lamaie
cimbru
putin curry.
Se amesteca in robotul de bucatarie pana ce obtii o pasta cremoasa.
3. Pateu de mazare cu fulgi de ardei iute
Ingrediente:
1 cana cu mazare proaspata, fiarta putin la aburi
1 cana cu boabe de naut, fierte
1 catel de usturoi
1 lingura cu pasta de susan sau 2 linguri cu ulei de masline extravirgin
sare de mare
piper negru
zeama de lamaie, dupa gust
seminte de coriandru, prajite si maruntite
fulgi de ardei iute.
Se amesteca toate ingredientele in robotul de bucatarie pana obtii un pateu cremos. Daca mai este nevoie, poti sa adaugi putina apa pentru a obtine consistenta dorita.
4. Pateu de fasole boabe
Ingrediente:
o conserva cu boabe de fasole alba
zeama de lamaie, dupa gust
2 catei de usturoi
1/2 lingurita cu chimen macinat
piper
sare
putin ulei de masline extravirgin
patrunjel proaspat pentru ornat.
Se amesteca toate ingredientele in robotul de bucatarie pana obtii o pasta cremoasa.
5. Guacamole sau pateu de avocado
Ingrediente
1 avocado;
2 linguri zeama de lamaie;
1 catel de usturoi;
piper si sare dupa gust;
2-3 rosii cherry sau ardei iute tocat marunt;
1 lingurita putin ulei de masline;
frunze proaspete de marar sau alte verdeturi, dupa gust.
Se amesteca toate ingredientele in robotul de bucatarie si se lasa putin la rece. Poti sa adaugi si 3-4 linguri de mazare congelata pentru a obtine un pateu mai consistent cu grasimi sanatoase si proteine vegetale.