sâmbătă, 20 aprilie, 2024

RISCURILE nestiute ale cremei de GALBENELE

Distribuie:

Publicat:

Crema de galbenele trateaza aproape orice – de la eczeme la psoriazis, de la hemoroizi pana la acnee. Cel putin asta deducem daca luam in calcul obiceiul multor romani care apeleaza la acest unguent ca la un panaceu.

Specialistii in dermatologie atrag atentia ca multe persoane supraestimeaza puterile vindecatoare ale traditionalei creme de galbenele.  Crema de galbenele contine (ca ingrediente de baza carora le mai pot fi adaugate si altele): petrol, parafina lichida, apa, lanolina, extract de „calendula officinalis“ – galbenele, metilparaben. Indicatiile ei spun ca are actiune antiinflamatoare, cicatrizanta si este foarte eficienta in curatare, hidratare si tonifiere, ne scapa de cosuri, de eczeme, de micoze, de arsurile solare, celulita, hemoroizi sau leziuni ale pielii, scrie adevarul.ro.

Parabenii din cosmetice

Medicii dermatologi atrag atentia ca unii compusi din unguent ii anuleaza, de fapt, presupusul caracter „natural”, Spre exemplu – parabenii. Acestia sunt conservanti fara de care nu se poate produce un produs cosmetic pentru ca impiedica multiplicarea bacteriilor.

Aproape orice ingredient din cosmetice ne poate dauna. Noi trebuie sa alegem raul mai mic. S-a demonstrat ca parabenii au o capacitate de a mima hormonul feminin, estrogen, care e implicat in cancerul de san, de col uterin. Asadar, incearca sa eviti produsele care contin aceste substante. Daca putem sa alegem fara parabeni, asta ar trebui sa facem“, ne sfatuieste medicul dermatolog Oana Clatici, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

„Crema de galbenele pare a fi un panaceu la noi. Psoriazisul, hemoroizii, acneea, chiar si ranile sunt tratate cu aceasta crema la care, mi se pare, ambalajul costa mult mai mult de produs decat continutul. Daca ai un ten gras, crema de galbenele nu doar ca nu-ti vindeca acneea, dar o intensifica“, avertizeaza Daciana Elena Branisteanu, medic dermatolog, conferentiar la Universitatea „Gr. T. Popa“ din Iasi si membru in comitetul de conducere al Societatii Romane de Dermatologie.

O cutie de crema de galbenele de 20 de grame costa aproximativ 4 lei. Recipientul in care vine, cutiuta aceea din plastic cu un capac infiletat, poate costa mai mult sa fie produs decat produsul in sine. „Chiar daca ia producatorul floarea de galbenele direct de pe camp si o striveste in mojar si apoi o toarna in cutie, tot ar costa mai scump. D-apoi cu toate celelalte ingrediente adaugate?“, se intreaba conf. dr. Daciana Branisteanu. Din experienta, specialistul dermatolog aminteste ca i-au venit la consultatii medicale pacienti cu rani purulente, cu leziuni destul de grave in care turnasera din belsug din acest „panaceu universal“, agravandu-si afectiunea. „Erau foarte mirati. «Doamna doctor, dar am dat cu crema de galbenele, de ce nu mi-a trecut?»“, adauga conf. dr. Branisteanu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img