joi, 18 aprilie, 2024

Roman: Guvernul intenţionează să închidă 1.000 de şcoli şi grădiniţe; propun desfiinţarea inspectoratelor şcolare

Distribuie:

Publicat:

Deputatul PNL Florin Roman susţine că Guvernul intenţionează să închidă 1.000 de unităţi şcolare şi grădiniţe anul acesta, ca urmare a unor măsuri luate în teritoriu prin intermediul inspectoratelor şcolare.

"PNL atrage la modul foarte serios atenţia Guvernului PSD-ALDE să oprească această intenţie de a închide 1.000 de unităţi şcolare şi grădiniţe în Anul Centenarului. Este o măsură care nu are niciun fel de studiu de impact, care nu are niciun fel de analiză serioasă, iar parşivitatea politică a acestei măsuri este că ministrul Învăţământului, domnul Liviu Pop – "genunche", nu-şi asumă o măsură pe care o coordonează prin inspectoratele şcolare şi directorii de şcoli toţi numiţi politic iar şefii de inspectorate cu funcţii de conducere în PSD şi practic pun pe butuci învăţământul. În fapt, ce se întâmplă: în loc să consulte primarii şi operatorii economici, aşa cum spune legea, alături de şcoli pentru a face propuneri referitor la planul de învăţământ şi reţeaua de şcolarizare, ministrul 'genunche' a scos din circuit primarii şi operatorii, a lăsat doar directorii de şcoli, care sunt chemaţi la inspectorate şi sunt ameninţaţi să reducă costurile, altfel vor pleca acasă", a declarat Roman la Parlament.

Potrivit acestuia, printre măsurile propuse de inspectorate se numără desfiinţarea totală a unităţilor şcolare, desfiinţarea parţială a ciclului primar sau gimnazial, neprimirea dosarelor de gradaţii de merit şi alte măsuri de reducere a costurilor pe partea administrativă şi auxiliară.

"La ora actuală sunt sute de procese verbale cu propuneri ale consiliilor de administraţie care sunt publice, nu sunt poveşti, nu sunt închipuiri, există, sunt convins că domnul ministru ştie de ele, iar această încercare neruşinată de a arunca vina pe primari este o minciună patentată a domnului ministru Liviu Marian Pop – 'genunche'", a mai susţinut Florin Roman.

El a afirmat că ministrul Educaţiei spune "enormităţi" şi "minte de îngheaţă apele" de frica remanierii.

"L-am auzit pe domnul ministru spunând tot felul de enormităţi. O primărie, un consiliul local poate face o propunere, oricare ar fi ea, dar nu se întâmplă nimic fără avizul inspectoratului şcolar judeţean. Sunt convins ca domnul ministru cunoaşte acest lucru, însă de frica remanierii minte de îngheaţă apele", a spus liberalul.

Roman a anunţat că va propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare.

"Voi propune colegilor din Biroul Executiv să desfiinţăm inspectoratele şcolare, pentru că foarte mulţi profesori mi-au scris, ei îşi mănâncă nervii, îşi fac treaba foarte bine, iar în inspectorate stau armate de politruci, toţi numiţi politic, care în loc să ajute învăţământul judeţean, practic, îl încurcă şi îl îngroapă. (…) Nu avem nevoie de inspectorate care să politizeze, să ameninţe profesorii", a mai spus Roman.

Un om sau doi oameni din Prefectură, potrivit lui, sunt suficienţi pentru a înlocui activitatea inspectoratelor şcolare.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img