sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Romania e pe locul 5 în Europa în ceea ce privește adaptarea la contactless. Numărul tranzacţiilor cu cardul s-a triplat în ultimii 4 ani

Distribuie:

Publicat:

România e pe locul 5 în Europa în ceea ce priveşte adaptarea la contactless, iar numărul tranzacţiilor cu cardul s-a triplat în ultimii 4 ani, potrivit ultimelor date din domeniul bancar.

"Vreo 70 de lei, să zic aşa. Şi restul banilor? Restul banilor pe card, întotdeauna. Îmi e mult mai comod. Pot să plătesc foarte repede fără să mai stau să caut în geantă după portofel, după rest, după 20 de bănuţi”, spune o femeie.

În plus, nu se percep comisioane la efectuarea plăţilor şi se poate ţine mult mai usor evidenţa cheltuielilor. E clar, aşadar, de ce numărul tranzacţiilor cu cardul s-a triplat în ultimii 4 ani.

„Casierele au întors POS-urile către clienţi şi practic au făcut educaţie clienţilor care veneau cu cardul. Le explicau: aveţi card contactless, nu mai trebuie să faci nimic, decât să apropii cardul. Fenomenul contactless a prins extraordinar de bine în România. 9 din 10 plăţi visa din magazinele fizice sunt efectuate contactless cu cardul sau cu telefonul mobil. În momentul de faţă, trei din patru tranzacţii făcute cu cardul sunt plăţi, una din patru este o retragere de la bancomat. ”, spune Cătălin Creţu, General Manager, România, Croaţia, Malta şi Slovenia.

Chiar şi aşa, România este la coada Europei în ceea ce priveşte numărul POS-urilor. Mai ales în provincie.

„În România sunt undeva la 11 POS-uri la mia de locuitori, Bulgaria este la 20 POS-uri la mia de locuitori, media în Europa este de 33. Foarte mult trebuie avansat zona plăţii utilităţilor, apă, curent electric, gaze.Încă aici 95% din plăţi sunt făcute în numerar, completează Cătălin Creţu

Deşi România e pe locul 5 în Europa la plata cu cardul contactless, când vine vorba de plăţi online tot sceptici rămânem. 75% din comenzile făcute pe internet le plătim tot cash.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img