vineri, 29 martie, 2024

Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana la cheltuielile alocate pentru sanatate

Distribuie:

Publicat:

Romania este statul din Uniunea Europeana care aloca cel mai mic procent din PIB (5,1% in 2014) pentru sanatate, la polul opus fiind Suedia, Franta, Germania si Olanda care in 2014 au alocat fiecare aproximativ 11% din PIB in acest scop, arata datele publicate miercuri de Eurostat.

Comparativ, Bulgaria a alocat in 2014 o cota de 8,5% din PIB pentru sanatate, Cehia (7,6% din PIB), Ungaria (7,2% din PIB) si Polonia (6,3% din PIB).

Romania este pe ultimul loc si cand vine vorba de sumele cheltuite pe cap de locuitor pe sanatate, 388 de euro in 2014, fata de 504 euro pe cap de locuitor in Bulgaria, 684 euro in Polonia si 757 euro in Ungaria.

Eurostat subliniaza ca in marea majoritate a statelor membre UE, mare parte din cheltuielile pentru sanatate sunt pentru servicii curative si de reabilitare medicala, al doilea capitol fiind cheltuielile pentru produse medicale, campioane la acest capitol fiind Bulgaria (43%) si Romania (37%), cu cele mai mari cheltuieli pentru aceasta categorie.

Un alt indicator la care Romania este pe ultimele locuri in UE il reprezinta cheltuielile legate de ingrijirea preventiva. In timp ce Italia si Marea Britanie aloca fiecare 4,1% din cheltuieli pentru ingrijire preventiva, la polul opus sunt Romania (0,8%) si Cipru (0,6%).

In ceea ce priveste cheltuielile de sanatate pe baza furnizorilor, analiza arata ca spitalele sunt principalul furnizor de servicii de sanatate (42,7% in cazul Romaniei), urmate de furnizorii de servicii de asistenta medicala ambulatorie, a caror pondere in cheltuieile totale de sanatate varia in 2014 intre 11,4% in cazul Romaniei si 32,1% in Belgia si Liechtenstein. Ponderea cheltuielilor de sanatate care apartine retailerilor si altor furnizori de servicii medicale variaza intre mai putin de 10% in Danemarca si Luxemburg, 30-35% in Grecia, Lituania, Croatia, Romania, Ungaria si Slovacia si ajunge la un varf de 42,4% in Bulgaria.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img