vineri, 29 martie, 2024

Romania in viziunea presedintelui Confederatiei Patronale Concordia: Traiesc in Romania pixului albastru, cu care semnez multe acte

Distribuie:

Publicat:

România este o ţară a contrastelor când vorbim despre digitalizare, iar la momentul actual trăiesc în două Românii: a pixului albastru, cu care trebuie să semnez destul de multe acte în original, respectiv România aplicaţiilor dezvoltate local, care ne ajută să avem cu toţii o viaţă în care să acţionăm mai repede şi în siguranţă, a afirmat, miercuri, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Steven van Groningen.

"România este o ţară a contrastelor când vorbim despre digitalizare. În domeniul bancar, dar şi în afara lui, trăiesc în două Românii: România pixului albastru, cu care trebuie să semnez de două ori pe an fişele de sănătate şi securitate în muncă, şi nu numai, sunt destul de multe acte semnate în original, respectiv România aplicaţiilor dezvoltate local, care ne ajută să avem cu toţii o viaţă în care să acţionăm mai repede şi în siguranţă. Contrastul se vede şi în raportul DESI – Indicele Economiei şi Societăţii Digitale, care este un raport european, unde stăm destul bine când e vorba de conectivitate – pe locul 5 în Europa, precum şi la numărul de absolvenţi în IT, de 5,6 faţă de media europeană de 3,6. În schimb, stăm cel mai prost când vine vorba de acces la servicii digitale publice, suntem pe ultimul loc în Europa. Trebuie să ne întrebăm de ce asta este important, să avem acces la servicii digitale când vorbim despre sectorul public. Este extrem de important nu doar în contextul COVID, în care să evităm contactele personale. Vorbim aici despre productivitate", a spus van Groningen, într-o conferinţă de presă online.

Preşedintele Concordia a punctat faptul că România suferă la capitolul productivitate în lipsa digitalizării, pentru că "se pierd ore pentru că trebuie să mergem la ghişeu ca să înregistrăm bunurile, cum ar fi maşini şi case, chiar dacă taxele se pot plăti online".

"În România se pierd ore pentru că trebuie să mergem la ghişeu ca să înregistrăm bunurile, cum ar fi maşini şi case, chiar dacă taxele se pot plăti online. Nu e greu de imaginat că dacă avem 1 milion de oameni care în fiecare an înregistrează bunurile şi pierd câteva ore la ghişeu sau cu ştampile, copii de acte etc, cât pierdem imens de mult timp şi resurse. Acestea sunt resurse care pot fi folosite pentru lucruri mai bune. Este un cost imens. Cu siguranţă vrem cu toţii salarii mai bune, pensii mai mari, dar productivitatea trebuie să crească. E un lucru care ar trebui să ne intereseze şi mai ales ca angajator, fiindcă preferăm să plătim salarii mai mari decât să pierdem timp şi resurse pe lucruri care nu creează niciun fel de valoare. Confederaţia Patronală Concordia vrea să sprijine procesul de modernizare a României şi pune la dispoziţie întreaga experienţă pe care o avem, fiindcă credem că este extrem de important să avansăm şi să creştem productivitatea, salarii şi eficienţa în România", a subliniat van Groningen.

Confederaţia Patronală Concordia a organizat, miercuri, o conferinţă de presă online pe tema digitalizării proceselor de muncă din România.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img