vineri, 29 martie, 2024

Romania si Ungaria vor sa construiasca o linie ferata de mare viteza intre Cluj si Budapesta

Distribuie:

Publicat:

Exista consens intre Ungaria si Romania pentru ca prima conexiune de tren de mare viteza tip TGV sa se construiasca intre Budapesta si Cluj-Napoca, a declarat Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe si comertului exterior al Ungariei, luni, la Bucuresti, dupa intrevederea cu Teodor Melescanu, seful diplomatiei romane. conform MTI. El a mai anuntat ca guvernul ungar a aprobat un buget de un miliard de forinti pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru linia de cale ferata dintre Budapesta si Cluj-Napoca. Partea romana doreste sa extinda aceasta linie pana la Bucuresti, noteaza MTI.

“Nu avem nimic impotriva”, a spus Péter Szijjártó.

Exista un acord si in privinta celor zece puncte temporare de trecere ale frontierei, construite pe granita dintre Ungaria si Romania, doua sa devina in curand deschise permanent, pregatirile juridice si tehnice necesare in acest sens fiind deja initiate de cele doua guverne, a anuntat ministrul ungar de externe. La intalnirea de la Bucuresti cu Teodor Melescanu, Péter Szijjártó a discutat si despre Legea invatamantului ucrainean si despre acele probleme ale minoritatilor care se afla acum pe agenda relatiilor bilaterale.

Romania va aproviziona Ungaria cu gaze naturale

Romania va pune la punct conditiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria pana in 2020, in conformitate cu acordul semnat luni la Bucuresti de ministrii de Externe din cele doua tari, Peter Szijjarto si Teodor Melescanu, informeaza agentia ungara de presa MTI.

Potrivit lui Peter Szijjarto, incepand din anul 2022, mari cantitati de gaze naturale extrase din Marea Neagra vor putea fi livrate Ungariei. Szijjarto a adaugat ca firmele ungare si-au rezervat deja intreaga capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an a conductei de aprovizionare care leaga Romania de Ungaria.

“Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpara mari cantitati de gaze naturale dintr-o alta sursa decat Rusia”, a spus Peter Szijjarto, care a adaugat ca acest acord de cooperare reprezinta un progres istoric pentru asigurarea securitatii energetice a Ungariei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img