joi, 18 aprilie, 2024

Romanii care au descoperit un tratament mai bun pentru malarie

Distribuie:

Publicat:

Un grup de cercetatori de la universitatile din Cluj si Mures a facut o descoperire importanta pentru tratarea malariei. Ei au gasit o metoda prin care sa produca o cantitate mai mare de artemisinina, substanta folosita in medicamentul care trateaza boala.

Astfel, cu ajutorul apei, se obtine o cantitate mai mare de substanta, iar asta se intampla in urma simbiozei dintre o ciuperca si o planta. Cercetarea a fost inceputa acum sase ani si a fost realizata de cercetatori de la Universitatea Sapientia Cluj si UMF Targu Mures.

Acestia au folosit planta numita uzual nafurica (Artemisia annua) si o ciuperca simbionta (Rhizophagus irregularis). Nafurica este o planta medicinala cultivata in regiunile tropicale si subtropicale care produce in mod natural substanta folosita in tratamentul malariei.

Cercetatorii au incercat sa testeze relatia dintre ciuperca si alte plante precum rosie, ardei si capsuni, dar nafurica a fost singura care a dat rezultate.

Vezi si: Frunza care poate preveni accidentul vascular cerebral, diabetul si hipertensiunea

Din pacate, pana acum, substanta era produsa in cantitati mici, din lipsa apei. Insa cercetatorii au reusit sa depaseasca aceasta bariera. Potrivit testelor, in urma simbiozei se mareste volumul radacinii plantei, iar asta ii permite nafuricii sa primeasca o cantitate mai mare de minerale din sol. Astfel, ea devine mai rezistenta si se dezvolta cu mai putina apa.

Experimentul arata cresterea continutului de artemisinina cu 17% raportat la 100 de grame de frunza. „Rezultatele arata ca aceasta simbioza este pozitiva pentru fiecare partener. Si ciuperca obtine niste substante de la planta, si planta primeste niste substante de la ciuperca“, a declarat Balog Adalbert, prorector al Universitatii Sapientia din Cluj.

Acesta a mai spus ca studiul va demonstra ca substanta poate fi produsa industrial. Studiul a fost publicat intr-o cunoscuta revista internationala de stiinta, „Frontiers in Plant Science”. Descoperirea este foarte importanta pentru ca aproximativ 550 de milioane de oameni sunt infectati anual cu malarie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img