joi, 18 aprilie, 2024

Romanii cu venituri sub 2.000 lei primesc vesti incredibile! Ce beneficii vor primi

Distribuie:

Publicat:

Romanii care folosesc un cont bancar de plati cu servicii de baza vor scapa de comisioanele percepute pentru deschiderea si inchiderea acestuia, precum si de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului, potrivit unui act normativ aparut joi in Monitorul Oficial si care se va aplica de la finele lunii ianuarie 2018. In plus, romanii cu venituri mici vor scapa si de alte comisioane.

Masurile sunt incluse in Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza. Documentul a aparut joi in Monitorul Oficial si se va aplica dupa 30 de zile de la publicare, adica din data de 27 ianuarie 2018.

Bancile nu vor mai putea sa perceapa anumite comisioane pentru conturile de plati cu servicii de baza, atunci cand este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste 60% din castigul salarial mediu brut (momentan, 60% ar fi aproximativ 2.497 de lei). Concret, institutiile de credit vor fi nevoite sa ofere gratuit urmatoarele servicii:

• operatiunile necesare pentru deschiderea si inchiderea unui cont de plati;
• retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al bancii.
• In ceea ce priveste persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub 60% din castigul salarial mediu brut sau care in ultimele sase luni au avut venituri cumulate pana sub 60% din salariul mediu brut, acestea vor beneficia si de alte gratuitati.

Mai exact, in afara de serviciile ce permit toate operatiunile necesare deschiderii si inchiderii unui cont de plati, lista va include serviciile de administrare de cont si serviciile ce permit depunerile de bani in cont. Insa retragerile de bani la ghisee sau bancomate vor fi gratuite doar in Romania, nu si in alte tari UE. Totodata, in cazul cetatenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele 10 operatiuni lunare de plata pe teritoriul UE (debitarile directe, platile cu cardul si transferurile de credit).

Important! De precizat ca este vorba de castigul salarial mediu brut prognozat toamna pentru anul urmator de Comisia Nationala de Prognoza. De exemplu, castigul salarial mediu brut prognozat pentru 2018 este de 4.162 de lei, astfel ca pragul de 60% amintit mai sus ar fi momentan de aproximativ 2.497 de lei.

Pe deasupra, documentul are o prevedere ce stabileste in mod expres ca bancile nu vor putea sa ceara comisioane pentru interogarea conturilor de plati.

Deschiderea conturilor de plati cu servicii de baza se va face, fara intarzieri nejustificate, in maximum zece zile lucratoare de la primirea unei cereri complete. „Consumatorii care nu detin, la momentul solicitarii, un alt cont de plati, inclusiv un cont de plati de baza, la nicio alta institutie de credit din Romania beneficiaza de deschiderea unui cont de plati cu servicii de baza, cu exceptia cazului in care consumatorul declara ca i-a fost notificata inchiderea contului”, este subliniat in actul normativ.

Asadar, un cont de plati cu servicii de baza va cuprinde servicii de deschidere, administrare si inchidere a contului, de depunere de fonduri, de retrageri de numerar si de plati (debitari directe, plati cu cardul, transferuri de credit). Aceste servicii vor fi oferite de banci in masura in care ele deja sunt oferite consumatorilor care au alt fel de conturi de plati decat cele de baza.

Bancile care vor percepe comisioane pentru serviciile gratuite stabilite de Legea nr. 258/2017 in cazul conturilor de baza vor risca sa fie amendate cu sume cuprinse intre 10.000 si 50.000 de lei. In plus, institutiile vor putea fi obligate sa restituie banii incasati ilegal, altfel vor risca amenzi intre 50.000 si 100.000 de lei. De constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se vor ocupa reprezentantii Protectiei Consumatorilor, fie la sesizarea consumatorilor sau a asociatiilor de consumatori, fie din oficiu.

sursa: avocatnet.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img