joi, 28 martie, 2024

Romanii scot mai multi bani din buzunar pentru carnea de porc. Cum s-au produs aceste scumpiri

Distribuie:

Publicat:

Pretul carnii de porc va creste in Romania, in medie, cu 15-30%, incepand cu luna aprilie, atrag atentia reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii (ARC), intr-un comunicat de presa, transmis luni Agerpres.

Potrivit ARC, in primul trimestru din 2017, pretul mediu de achizitie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare fata de 2016, respectiv cu 12% peste valoarea inregistrata in 2015.

De asemenea, o crestere importanta s-a consemnat in ultimele 12 luni la pieptul de porc, unde pretul de tranzactionare s-a majorat cu 40%. De asemenea, la jambon s-a inregistrat o crestere a pretului de 25%, la fel si la alte piese rezultate din transare.

Conform datelor prezentate de Comisia Europeana in luna martie a acestui an, in cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piata Carnii, se estimeaza ca aceasta crestere a pretului carnii de porc va urma o curba ascendenta pana in a doua parte a anului 2017, cand va avea loc o stagnare.

Printre cauzele care au condus la cresterea pretului carnii de porc la nivel european se afla: cresterea semnificativa, in cursul anului 2016, a exportului de carne de porc in tarile asiatice, in special in China, Japonia si Hong Kong, respectiv scaderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de varsta (de pana la—2,3% la exemplarele tinere intre 20-50 kg si de—1,1% la porcii la ingrasat intre 50-80 kg).

In plus, pe relatia China exporturile de carne de porc au reprezentat 44,9% din totalul exporturilor in tari terte a acestui produs. De altfel, in luna ianuarie 2017, a fost semnalata o crestere a exporturilor cu 20% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2016, suprematia detinand-o in continuare China, urmata de Hong Kong si Coreea de Sud, se arata in comunicatul ARC.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img