joi, 25 aprilie, 2024

Ruptura uterina dupa operatia cezariana: povestea unei paciente de 37 de ani, aflata la a doua sarcina

Distribuie:

Publicat:

Ruptura uterină după operația cezariană. Aflăm de la dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie, povestea unei paciente de 37 de ani.

Operația cezariană este o procedură care implică riscuri, atât imediat după naștere, cât și pentru o următoare sarcină și naștere. Astăzi aflăm de la dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competență în ecografie obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie, povestea unei paciente de 37 de ani, care se afla la a doua sarcină, după o primă naștere prin cezariană, și care s-a prezentat la spital cu contracții uterine în săptămâna 37 de sarcină. Contracțiile erau frecvente și intense.

Fătul era în abdomen, nu în uter. Mamei i-au salvat uterul, copilul se recuperează lent și poate să rămână cu sechele.

La ecografie medicii au  constat scăderea bătăilor cardiace ale copilului și au hotărât să intervină de urgență chirurgical. Femeia avea o ruptură la nivelul vechii cicatrici uterine, iar bebelușul se afla în afara uterului, în cavitatea abdominală, de aceea echipa de neonatologie l-a preluat ca pe o prioritate și i-a acordat cea mai bună îngrijire posibilă, având în vedere că starea lui era una extrem de gravă.

Din fericire, medicii au putut să coasă ruptura uterină și i-au salvat uterul pacientei,  însă pe viitor va avea un risc mai crescut. La naștere, copilul nu avea ritm cardiac și nu respira, însă echipa l-a stabilizat și acum, la o lună după naștere,  este încă sub supravegherea medicilor și are  o evoluție lent favorabilă, iar posibilitatea ca el să rămână cu retard mintal și sechele motorii este cresută.

sursa:csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img