vineri, 19 aprilie, 2024

Rusia confirma descoperirea facuta de Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad

Distribuie:

Publicat:

Acum un an, pe 10 februarie 2015, la Observatorul Astronomic al Muzeului„Vasile Parvan” din Barlad, judetul Vaslui s-a realizat o descoperire stiintifica cu un ecou foarte mare in comunitatea stiintifica internationala. Este vorba despre nova rosie lumininoasa din galaxia Messier 101, un obiect extrem de rar si foarte putin studiat pana in prezent.

    Raportat initial ca o posibila supernova cu denumirea PSN J14021678+5426205, s-a dovedit mai tarziu ca este cu totul altceva: o nova si nu una obisnuita, ci una luminoasa rosie, o categorie foarte rara de nove care se formeaza in general in urma fuzionarii a doua stele din secventa principala.

    La un an de la aceasta descoperire, o echipa formata din oameni de stiinta din Rusia au finalizat de redactat o lucrare stiitifica foarte interesanta, ce explica detaliat natura acestui obiect descoperit la Barlad. Una din concluzii este ca nova rosie luminoasa din galaxia Messier 101 s-a manifestat in parametri extremi: o durata de eruptie maxima, o amplitudine a eruptiei minima, si o luminozitate maxima posibila pentru acest tip. Se pare ca a fost un sistem binar format din doua stele gigante, angrenate pe o orbita ce a dus in final la unirea/fuzionarea lor. In urma acestui proces a rezultat o stea rosie supergiganta, ceva asemanator cu Betelgeuse din galaxia noastra.

    Atat lucrarea amintita, cat si noua telegrama emisa pe 28 ianuarie 2016, confirma inca odata ca descoperirea apartine Obsevatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad, judetul Vaslui, Romania.

    Mai multe detalii o sa apara in numarul 5 al revistei de astronomie „Perseus”, care va fi publicata in luna mai al anului acesta. Sursa acestor informatii dar si alte detalii stiintifice le puteti gasiti in lucrarea originala: http://www.vgoranskij.net/lrn2015-in-m101.pdf

Dumitru Ciprian Vintdevara
Muzeograf Planetariul si Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” Barlad, judetul Vaslui;
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Barlad, judetul Vaslui.
Website: www.astrobarlad.wordpress.com
Facebook: www.facebook.com/astrobarlad

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img