miercuri, 17 aprilie, 2024

Rusia primeste bomba suprema: Arma care nu da gres niciodata

Distribuie:

Publicat:

Anul acesta, Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor începe să primească noua bombă de aviație cu zbor planat, ”Drel” (Burghiu), a anunțat vicepremierul Federației Ruse, Iuri Borisov, care răspunde, în Guvern, de activitatea complexului militar-industrial, relatează Rossiiskaia gazeta.

«Rezultatele testelor au confirmat eficacitatea de luptă a bombei de aviație ”Drel”. Achizițiile au fost planificate conform ordinului de stat destinat apărării pentru 2021 și pentru perioada de planificare 2022-2023», a precizat Borisov într-un interviu acordat agenției Interfax.

Anterior, vicepremierul a declarat că noua armă va intra în dotarea avioanelor aviației operațional-tactice. Potrivit datelor concernului ”Tehmaș”, bomba cu zbor planat, ”Drel”, ar urma să facă parte din echipamentul de luptă al avioanelor de atac din generația cinci, Su-57.

Din informații apărute în spațiul public, se știe că bomba poate plana pe o rază de acțiune de 30 de kilometri. Acest lucru permite piloților să folosească bomba de aviație fără să pătrundă în zona de acțiune a sistemului de apărare aeriană a inamicului.

Pentru navigare, ”Drel” folosește sistemul GLONASS. Bomba este echipată cu 15 elemente de luptă cu țintire auto. Pe segmentul final al traiectoriei, ele se desprind de purtător și coboară cu parașutele, îndreptându-se spre ținta atacului cu ajutorul senzorilor radar și în infraroșu. Principala lor țintă o reprezintă tancurile inamice. Bombele ”Drel” țintesc protecția superioară cel mai puțin protejată.

În plus, noua bombă de aviație este echipată cu un sistem de recunoaștere ”al nostru – inamic”. Cu alte cuvinte, ea poate fi folosită într-o luptă de contact cu tancuri, unde elementele ”Drel” vor alege fără să greșească, pentru atacul lor, doar tehnica dușmanului. O singură asemenea bombă este capabilă să distrugă până la șase tancuri, a precizat Asociația Științifică și de Producție ”Bazalt”, unde a fost dezvoltată noua armă de aviație.

Un alt avantaj neîndoielnic îl constituie insensibilitatea bombei la mijloacele specifice războiului electronic, dar și faptul că este invizibilă pentru radare. Altfel spus, este deosebit de greu să fie dezactivată sau doborâtă.

În opinia expertului militar Mihail Hodarenko, marele avantaj al bombei îl constituie prețul mic în combinație cu o precizie și o autonomie de zbor acceptabile. ”Nu are sens să folosești o rachetă care costă 500.000 de dolari pentru un jeep al teroriștilor. În plus, prețul acceptabil permite utilizarea în masă a acestor bombe”, este de părere expertul.

Iar colegii lui susțin că, în curând, forțele armate ruse ar putea intra în posesia și a altor variante de bombe de aviație planate, destinate altor tipuri de ținte. De asemenea, experții sunt înclinați să creadă că sferele de utilizare a ”Drel” vor fi conflictele locale și operațiunile antiteroriste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img