joi, 28 martie, 2024

Sadism sau normalitate? Chipul unui poet, prezent pe tramvaiul care l-a ucis! Reactia oamenilor de cultura din Iasi: “Daca a murit beat lemn, asa a fost sa fie”

Distribuie:

Publicat:

Chipul poetului Nicolae Labis, prezent pe Tramvaiul Literaturii care ruleaza pe traseele din Iasi, a iscat o serie de controverse • Istoricii spun ca este o alegere nepotrivita, mai ales pentru ca moartea poetului a survenit dupa ce a fost strivit de un tramvai • "Este o alegere nefericita, tinand cont de modul in care Nicolae Labis ne-a parasit. Primaria ar fi putut sa gaseasca alta varianta de a venera marii lirici ai Moldovei", spune istoricul Cotiuga • Reprezentantii CTP considera ca adevarata problema este la cei care se gandesc ca ar fi vorba de un gest cinic •  "Mi se pare o problema cu cei care isi pun problema astfel", spune Adrian Mihai, purtatorul de cuvant al CTP Iasi

In urma cu trei ani, Compania de Transport Public a pus in circulatie Tramvaiul Literaturii. Acesta are rolul de a informa calatorii si trecatorii despre prezenta la Iasi a unor prozatori si poeti cum ar fi Ion Creanga sau Mihai Eminescu. Chipurile acestora au fost pictate pe vagoanele tramvaiului.

In galeria marilor autori insa, apare si poetul Nicolae Labis. Unele voci considera ca alegerea este destul de nepotrivita, deoarece poetul a murit dupa ce a fost strivit de vagoanele unui tramvai.

Pe de alta parte, reprezentanti ai municipalitatii nici nu s-au gandit la o astfel de asociere, mergand pe valoarea necontestata a creatiei literare. Transanti au fost istoricii, care au considerat ca poetul trebuia promovat cu totul altfel.

"Este o alegere nefericita, tinand cont de modul in care Nicolae Labis ne-a parasit. Primaria ar fi putut sa gaseasca alta varianta de a venera marii lirici ai Moldovei. Poate ar fi cazul ca Iasul sa-si faca un brand din poezie", a declarat istorul Vasile Cotiuga.

In schimb, scriitorul Adi Cristi considera ca iesenii nu ar trebui sa se cramponeze in acest detaliu. "Nu trebuie sa speculam ca Labis a murit cazand din tramvai. Iesenii trebuie sa stie ca a existat si Nicolae Labis. Intr-un oras al culturii trebuie sa aratam platitorilor de taxe care doresc sa stie ca suntem un oras al culturii", spune Adi Cristi, directorul Casei de Cultura "Mihai Ursachi".

Reprezentantii CTP vad o problema la cei care gandesc astfel

Si reprezentantii CTP au oferit un scurt comentariu legat de alegerea facuta pentru Tramvaiul Literaturii. Acestia considera ca asocierea cu moartea poetului nu este de bun augur. "Ce sa facem, sa nu-l mai promovam? Daca unii fac asemenea analogii, este treaba lor. Mi se pare o problema cu cei care isi pun problema astfel", spune Adrian Mihai, purtatorul de cuvant al CTP Iasi.

In final, si poetul iesean Liviu Apetroaie a avut un cuvant de spus. Considera ca actiunea municipalitatii nu poate fi acuzata de cinism. "Sigur ca este oportun. A venit la Iasi la varsta de 16 ani. Exista o varianta ca ar fi fost impins intre vagoane. Daca a murit beat lemn, asa a fost sa fie. Au ales o galerie de scriitori interbelici, postbelici. Nu mi se pare cinic. Totusi, este un exponent al literaturii. Sigur, s-ar putea interpreta, dar cred ca sunt gaselnite. Cati mai stiu acum de Nicolae Labis? Nu cred ca s-a gandit cineva la aspectul asta (despre accident- n.r.). In opinia mea, Labis sta foarte bine acolo", spune Liviu Apetroaie.

A murit tanar

Nicolae Labis, autorul cunoscutei poezii "Moartea caprioarei", a murit la varsta de 21 de ani, dupa un accident petrecut in noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956. Dupa ce a consumat bauturi alcoolice in mai multe localuri din Bucuresti, s-a indreptat spre un tramvai. Insa, momentul i-a fost fatal. A alunecat si a cazut intre gratarele celor doua vagoane ale tramvaiului. Moartea tanarului poet a atras mai multe controverse. Se zvonea ca, de fapt, ar fi fost o mana criminala la mijloc.
"În procesul-verbal semnat în ziua de 25 decembrie 1956 de balerina Maria Polevoi, cu care poetul si-a dat întâlnire în acea noapte, aceasta a sustinut ca ceea ce s-a întâmplat pe refugiul de la Coltea a fost un simplu accident. Cele sustinute de Maria Polevoi au fost confirmate si de Isac-Grisa Schwartzman, un alt martor ocular, marturie consemnata de Gheorghe Tomozei în volumul «Moartea unui poet» si de vatmanul tramvaiului, Udroiu Marin, care a declarat: «când a ajuns la cca. 4 metri de capatul refugiului de tramvai, înainte de a opri tramvaiul pe loc, numitul Labis Nicolae, domiciliat în Bucuresti,…care se afla sub influenta bauturilor alcoolice, a luat tramvaiul din mers, urcându-se pe la usa din fata a remorcii. Urcându-se pe scara, neputând sa se tina, a cazut jos apucându-l platforma remorcii si scara, iar la tipetele publicului, tramvaiul a oprit, dupa care a fost scos de sub scara si transportat la Spitalui Coltea, ramânând internat»", au consemnat specialistii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img