vineri, 19 aprilie, 2024

Sanatate la farfurie! Cum sa gatesti gustos, dar fara multe calorii

Distribuie:

Publicat:

Cum sa gatesti gustos si sanatos, fara multe calorii? Iata ce trebuie sa schimbi pentru a avea o alimentatie echilibrata.

1. La ciorbe se evita folosirea oului si a rantasului

Ciorbele vor fi delicioase daca se folosesc rosii proaspete sau suc de rosii, bors sau iaurt degresat. In schimb, este recomandata evitarea rantasului, adaosului de ou si smantana sau calirea legumelor in ulei.

2. Marineaza carnea

Marinarea carnii in amestecuri de condimente si ierburi aromate inainte de a o coace este o modalitate excelenta de a obtine un gust delicios. De asemenea, puteti folosi din belsug sucul de lamaie, atat pe preparatele din carne, peste, cat si pe legumele proaspete sau gatite.

3. Foloseste vasele de gatit cu aburi si cele din teflon sau ceramica

Cand vine vorba de traditionalul gratar preparat pe carbuni, este important de stiut ca exista un potential cancerigen al substantelor rezultate din arderea carbunilor si a grasimii, precum si al cantitatii crescute de oxidanti rezultati prin gatirea la temperaturi foarte crescute. Astfel, se poate inlocui gratarul pe carbuni cu noile tehnologii care faciliteaza gastrotehnia sanatoasa, cum ar fi vasele de gatit cu aburi si cele din teflon sau ceramica. Gratarele, fripturile si salatele pot fi aromatizate sanatos prin folosirea usturoiului si a cepei.

4. Foloseste ierburile aromate si mai putina sare

Un alt sfat de la specialistii in nutritie prezenti la „Nutritie, Sanatate, Longevitate” a fost folosirea combinatiilor preferate de plante aromatice proaspete sau uscate (patrunjel, oregano, menta, cimbru etc.) in toate mancarurile pe care le gatim. In acelasi timp, pe langa un gust aromat, ele reprezinta si o alternativa la adaosul de sare, care ar trebui evitat.

5. Inlocuieste smantana grasa cu iaurtul

Atunci cand reteta necesita smantana este de preferat sa optezi pentru iaurtul grecesc, deoarece contine mai putine grasimi si mancarea rezultata va fi la fel de gustoasa, dar cu mult mai putine calorii.

6.Omleta trebuie facuta din mai multe albusuri si mai putine galbenusuri

Omleta sanatoasa este omleta alba (doar din albusuri) sau mixta (un ou integral si doua albusuri), preparata in vas de teflon, uns cu putin ulei.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img