vineri, 29 martie, 2024

Sangerare gingivala? Ar putea insemna ca iti lipseste acesta vitamina esentiala/ STUDIU

Distribuie:

Publicat:

Sângerarea gingiilor poate avea legătură nu doar cu o igienă orală defectuoasă, ci și cu anumite carențe de vitamine, arată unele cercetări realizate la Universitatea Washington.

Dacă gingiile îți sângerează, e important să îți perii dinții de două ori pe zi, dimineața și seara și să folosești apoi ața dentară și apa de gură, deoarece ar putea fi un semn al gingivitei, stadiu incipient al bolii parodontale. Dacă sângerarea continuă, e bine să te adresezi medicului stomatolog.

Carența de vitamina C ar putea duce la sângerarea gingiilor

Ar putea sângerările gingivale să fie cauzate și de alte probleme? Un studiu¹ din febriarie 2021 al Universității din Washington sugerează că, în caz de gingii care sângerează, ar trebui verificat și aportul de vitamina C. Studiul, publicat în jurnalul științific Nutrition Reviews, a analizat date din 15 studii clinice din șase țări, care au implicat 1.140 de participanți preponderent sănătoși, precum și datele de la 8.210 rezidenți americani chestionați în cadrul Studiului de Examinare a Sănătății și Nutriției al Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Rezultatele au arătat că sângerarea gingiilor la atingere ușoară sau tendința de sângerare gingivală și de sângerare a ochiului (hemoragie retiniană) au fost asociate cu niveluri scăzute de vitamina C în fluxul sangvin, scrie doc.ro. Cercetătorii au observat și că creșterea aportului zilnic de vitamina C la persoanele cu niveluri plasmatice scăzute ale acestei vitamine a contribuit la reversibilitatea acestor probleme de sângerare.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img