vineri, 29 martie, 2024

SARBATOARE IMPORTANTA astazi pentru crestin-ortodocsi

Distribuie:

Publicat:

Astazi, 26 septembrie, ordodocsii sarbatoresc mutarea Sf. Ap. si Evanghelist Ioan si pe Sf. Voievod Neagoe Basarab si Dreptul Ghedon. La greco-catolici, sarbatoarea vizeaza savarsirea din viata a Sf. ap. si ev. Ioan, iar la romano-catolici, Ss. Cosma si Damian, m.; Ghedeon.

Mutarea Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan la cele vesnice este pomenita in calendarul crestin ortodox la 26 septembrie.

Sfantul Ioan Evanghelistul a fost fiul lui Zevedei si al sotiei lui, Salomi, care era fiica dreptului si sfantului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. Acesta a avut patru fii: Iacov, Simeon, Iuda si Iosie si trei fete: Estera, Marta si Salomi.

A fost martor al botezului Domnului, alaturi de fratele sau Iacov si de Petru. Sfantul Ioan s-a invrednicit sa contemple schimbarea la fata a Mantuitorului pe Muntele Tabor, a fost de fata la invierea fiicei lui Iair si este alaturi de Iisus Hristos, in suferinta sa din Gradina Ghetismani.

Este cel caruia, aflat pe cruce, Mantuitorul o incredinteaza pe Maica Sa. Dupa adormirea Maicii Domnului, Sfantul Ioan a mers la Efes in calatorie misionara.

Din porunca imparatului Domitian (81-96), a fost exilat in insula Patmos din Marea Egee. Aici Sfantul Ioan a avut o revelatie despre vremurile din urma ale omenirii, cuprinsa in cartea Apocalipsei, care se afla intre scrierile Noului Testament.

Dupa moartea lui Domitian, Sfantul Apostol s-a intors la Efes, unde a hirotonit episcopi si preoti.

Evanghelia Sfantului Ioan, scrisa in Efes, spre deosebire de celelalte trei Evanghelii, are un pronuntat caracter mistic.

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan a murit in pace in timpul imparatului Traian (98-117).

Tot astazi este pomenit si Sfantul Voievod Neagoe Basarab. Om de cultura isihasta si print al pacii, Sfantul Voievod Neagoe Basarab a fost canonizat in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane desfasurata in zilele de 8-9 iulie 2008.

Potrivit Tomosului de proclamare a canonizarii, editat de Cancelaria Sfantului Sinod, Sfantul Voievod Neagoe Basarab a ramas in memoria poporului roman si a traditiei ortodoxe prin opera sa intitulata ”Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Theodosie”, prima creatie de valoare universala a literaturii romane, un adevarat testament duhovnicesc, pedagogic, filosofic si enciclopedic.

Proclamarea oficiala a canonizarii a avut loc la 26 octombrie 2008, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Binecredinciosul voievod Neagoe Basarab s-a nascut in ultimul sfert al veacului al XV-lea, probabil in 1481 sau 1482. Tatal sau era din neamul Basarabilor, iar mama sa era din familia Craiovestilor.

Sfantul Neagoe, inraurit de credinta mamei sale, a crescut deprins cu valorile si trairea crestina. Ctitoria strabunicilor sai, Manastirea Bistrita din Oltenia, unde se retrasese Sfantul Nifon al Constantinopolului, chemat in Tara Romaneasca de voievodul Radu cel Mare, a devenit scoala duhovniceasca pentru Neagoe.

De la Sfantul Ierarh Nifon, Neagoe a deprins taina rugaciunii isihaste, evlavia si trezvia sufletului, invatatura si intelepciunea lui Hristos.

A preluat domnia Tarii Romanesti in anul 1512. In aceasta calitate de domnitor a incurajat dezvoltarea comertului si a mestesugurilor, iar pe plan diplomatic a incercat sa mentina si sa stabileasca relatii de prietenie cu state europene.

In 1517 cere si obtine de la Patriarhia ecumenica canonizarea fostului sau invatator, patriarhul Nifon. Pe racla in care au fost asezate moastele si care se pastreaza la manastirea athonita Dionisiu, domnul roman este reprezentat inchinandu-se sfantului.

In timpul domniei sale a fost construita Manastirea Curtea de Arges, unde se afla si sfintele moaste ale voievodului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img