vineri, 29 martie, 2024

Sarbatoare importanta pentru ortodocsi. Afluenta de credinciosi la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi

Distribuie:

Publicat:

Sarbatoare uriasa pentru unul dintre cele mai importante lacasuri de cult din municipiul Iasi. In ziua in care in calendarul crestin ortodox sunt praznuiti Sfintii Grigore, Vasile si Ioan, la Iasi este sarbatorit si hramul Manastirii Sfintii Trei Ierarhi, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu.

Lacasul de pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant a fost construit intre anii 1637 -1639, ca necropola domneasca, reflectând aspiratia ctitorului spre lumea bizantina, combinând structuri si forme traditionale cu materiale pretioase si o decoratie fastuoasa. In interiorul bisericii au fost asezate pentru o vreme moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, mutate apoi la Catedrala Mitropolitana. In interiorul manastirii a locuit pentru o vreme si poetul Mihai Eminescu. Manastirea a fost supusa ani la rand unui amplu proces de reabilitare. Tot aici odihnesc domnitorii Vasile Lupu si Alexandru Ioan Cuza.

Sfintii Trei Ierarhi, Grigore, Vasile si Ioan sunt considerati a fi adevaratii ctitori ai ortodoxiei. Cei trei sunt cunoscuti drept sfintii Ierarhi si pentru ca, pe langa darul talmacirii Sfintelor Scripturi, ei s-au invrednicit si de inalta treapta a arhieriei. Viata lor se afla istorisita la zilele in care se face pomenirea fiecaruia din ei, in parte. Viata Sfantului Vasile se afla la 1 ianuarie, viata Sfantului Grigorie Teologul, la 25 ianuarie, iar viata Sfantului Ioan Gura de Aur la 13 noiembrie si la 27 ianuarie.

Insa, in data de 30 ianuarie, crestinii ii praznuiesc pe toti trei pentru munca adusa Bisericii Mantuitorului Hristos. Cei trei sfinti au vietuit in vremea imparatiei lui Claudiu. Si pentru ca lumea crestina ii cunostea, credinciosii s-au impartit in tabere, fiecare socotind ca unul din cei trei Ierarhi era mai binecuvantat. Ioan, episcopul Euhaitelor, a randuit pomenirea laolalta a Sfintilor Trei Ierarhi, la 30 ianuarie, adunand ca intr-un singur glas, cele trei chemari ale ortodoxiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img