vineri, 29 martie, 2024

Sarbatoare mare in calendarul crestin ortodox: Sfintii Petru si Pavel

Distribuie:

Publicat:

Sfintii apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti in fiecare an in data de 29 iunie. Aceasta zi, denumita popular SanPetru de Vara, aduce cu sine o serie de obiceiuri, traditii si superstitii. Cei doi apostoli sunt pomeniti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, a anului 67.

Sfantul Petru este patronul agriculturii si raspunde de starea recoltelor, patroneaza caldura si ploaia si pedepseste cu tunete si grindina pe cei ce-l nesocotesc. Se zice ca, atunci cand Sfantul Petru plesneste din bici, sar din acesta scantei, care, odata cazute pe pamant, se transforma in licurici. O alta legenda populara spune ca, atunci cand oamenii se indeparteaza de credinta, SanPetru cheama balaurii si incepe sa porneasca grindina asupra acestora, maruntind-o, ca sa nu-i puna pe oameni in mare pericol.

Ce trebuie sa faci de Sfintii Petru si Pavel:

In ziua sarbatorii, oamenii obisnuiesc sa dea de pomana pentru sufletele celor morti- sarbatoarea fiind cunoscuta si sub numele de Mosii de Sanpetru. Conform credintei populare, mosii ar fi fost noua batrani care faceau doar lucruri bune si minuni peste tot pe unde mergeau.

De ziua Mosilor de Sanpetru sau de Vara, femeile impart oale cu apa, pentru ca cei morti sa aiba ce bea pe lumea cealalta- tot in aceasta zi oamenii au voie sa lucreaza orice, dar sa nu toarca, caci se crede ca astfel se intorc colacii de la morti. In ziua Mosilor de Sanpetru, femeile dau de pomana si vase cu vin, lapte si mancare gatita, vase care se impodobesc deseori cu flori si cirese.

Se spune, despre Sfintii Petru si Pavel, ca stau in Luna, unul in dreapta si unul in stanga acesteia. Petru este cel care tine cheile de la portile Raiului, el fiind considerat mana dreapta a lui Dumnezeu.

Sarbatoarea sfintilor Petru si Pavel se tine timp de trei zile pentru ca agricultorii sa fie protejati impotriva potoapelor si pentru ca granele lor sa fie bogate.

In lumea rurala, sarbatoarea este cunoscuta sub numele de SanPetru de Vara si marcheaza vremea seceritului si jumatatea verii agrare.

Ziua de dinaintea sarbatorii este dedicata spiritelor cerului care, pana in aceasta zi, umbla libere prin lume si ii pedepsesc pe cei care dorm pe afara. Un mod de protectie impotriva acestor duhuri sunt usturoiul si pelinul.

Conform Dli.ro, in ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, se spune ca privighetorile si cucii nu mai canta, iar femeile nu ar avea voie sa manance mere pana in aceasta zi.

Femeile vaduve nu au voie sa manance mere pana in ziua Sfantului Ilie, ca sa fie sanatoase.

Si despre cuci se spune ca se transforma in soimi in aceasta zi, ei revenind la forma lor originala in ziua Bunei Vestiri. SanPetru este cel mai cunoscut din calendarele populare romanesti, el neavand un numar fix de zile de post si fiind vestit de catre aparitia licuricilor si tacerea cucilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img