sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Satele din judetul Vaslui duc o lipsa acuta de investitii

Distribuie:

Publicat:

Din cauza lipsei banilor, in ultimii ani nu s-a facut nimic in mediul rural, iar in majoritatea locurilor oamenii traiesc exact ca acum 30 sau 40 de ani. Nu au apa curenta, canalizare sau gaz metan. Mai mult, exista mii de familii care in anul 2016 nu beneficiaza de energie electrica. Nicio investitie importanta nu a fost derualta exclusiv pentru mediul rural in ultimii zece ani, perioada in care PSD a condus judetul. De ani buni vasluienii care locuiesc la sat asteapta o minune. Viseaza la apa curenta, gaz, canalizare sau asfalt pe drumurile din pamant.

Au primit exact ce nu asteptau: parcuri si sali de sport, in conditiile in care populatia imbatranita si-a pierdut orice speranta ca va mai apuca sa mearga vreodata pe asfalt. Autoritatile de la noi spun ca din cauza crizei au trebuit stopate investitiile pentru utilitati vitale, desi in mediul rural e crunt sa traiesti.

 “De o viata car apa cu galeata de la fantana. Acum si asta e pe duca. A secat. Pana acum cativa ani faceam mancare la plita cu lemne si tot acolo incalzeam apa sa spalam rufe. Nu demult am scapat de plita incinsa cu ajutorul lemnelor. Mi-am cumparat din banii economisiti din pensia de 400 de lei un aragz si am primit o butelie de la copii, de la oras. Canalizare nu avem si nici nu cred ca vom avea vreodata asa cum nu cred ca am sa vad asfalt pe drumul acesta din pamant. Prin noroi merg de cand ma stiu” spune Atonia Nita din Codaiesti.

In prezent, un procentaj foarte mic din populatia rurala a judetului Vaslui beneficiaza de apa curenta. Despre canalizare nici nu poate fi vorba. Majoritatea localitatilor satesti din judetul Vaslui nu intrunesc conditiile satului European. In judetul Vaslui, chiar daca pare greu de crezut, sunt si orase care nu dispun de gaz metan. Estea cazul Murgeniului, acolo unde locuitorii nu stiu nici ce inseamna sistem de incalzire centralizat. Extinderea retelei de gaz metan in aceasta zona este de ani buni la stadiul de discutie.

Statistici ingrijoratoare, nepasare din partea administratiei PSD

Potrivit unei statistici a Ministerului Mediului, judetele cu cel mai scazut grad de racordare la retele de canalizare sunt Giurgiu, Teleorman, Dolj, Ialomita si Vaslui. In zona Moldovei, pozitia de lider detasat este detinuta de Vaslui. Dintre cele circa 450 de sate, mai putin de 10 la suta beneficiaza de apa si canalizare, in timp ce gaz metan exista doar in Zorleni, Costesti, Deleni si Munteni de Jos. Electricitatea reprezinta de asemenea o problema. Zeci de comune au intocmit inca din anul 2009 dosare de finantare si asteapta bani de la guvern pentru alimentarea satelor neelectrificate. 35 de comunitati au depus dosare pentru a intra in programul de electrificare sustinut de Guvernul Romaniei, valoarea totala a investitiei fiind de peste 40 de miliarde de lei vechi.

 Pentru ca un satean sa-si racordeze aragazul la reteaua de gaz ar avea nevoie de cel putin 1.000 de lei, dar suma difera in functie de distanta de la casa la conducta. Taranii s-au invatat cu traiul lor chinuit si plin de lipsuri. Sunt resemnati si nu se plang.

”Multi dintre oameni nu stiu cum arata civilizatia, sunt invatati cu greul. Unii mai vad la televizor civilizatia, dar cu atat raman. Nu se gandesc ca le va curge vreodata apa la robinet in casa de exemplu”, spun primarii.

Drumurile asfaltate reprezinta, de asemenea, o mare problema pentru judetul nostru. Sute de sate sunt traversate de drumuri din pamant care nu au vazut niciodata un petic de asfalt sau o roaba de piatra. Oamenii merg prin noroaie indiferent de anotimp si s-au resemnat la gandul ca autoritatile promit, dar nu prea fac. In anii electorali sunt date asigurari ca situatia se va schimba, dar cu atat se ramane. Dintre cei aproximativ 1.000 de kilometri de drumuri judetene, mai bine de jumatate au nevoie de reparatii urgente.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img