joi, 28 martie, 2024

Scade pretul petrolului dupa atentatle din BRUXELLES

Distribuie:

Publicat:

Cotatia petrolului a scazut marti, dupa ce atentatele de la Bruxelles i-au determinat pe investitori sa se indrepte spre valori de refugiu precum aurul, iar Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol a informat ca Libia, tara membra a OPEC, nu va participa la urmatoarea reuniune unde se va discuta o posibila inghetare a ofertei, informeaza Reuters.

In jurul orei 14,09 GMT, cotatia barilului de titei Brent inregistra o scadere de 16 centi pana la 41,38 dolari iar cotatia barilului de titei american cu livrare in luna mai era in scadere cu 39 de centi pana la 41,13 dolari.

Scaderea de marti vine dupa ce in ultimele sase saptamani pretul petrolului a crescut cu aproape 50% atingand cel mai ridicat nivel din acest an, ceea ce i-a determinat pe multi dintre cei care mizau impotriva pietei sa-si revizuiasca pozitiile. “Nu as fi surprins sa vad ca unii participanti de pe piata spun ca scumpirea pretului, de peste 30% in ultimele saptamani, a fost una excesiva. Astfel ca, pe termen scurt, nu ar fi surprinzator sa vedem cum unii marcheaza profitul”, a declarat analistul Commerzbank, Eugen Weinberg.

Atat aurul cat si obligatiunile guvernamentale germane, percepute de investitori drept cele mai putin riscante optiuni in perioade de incertitudine geopolitica si financiara, au inregistrat cresteri de preturi. In schimb, actiunile au fost supuse la presiuni ca urmare a scaderilor semnificative inregistrate in randul titlurilor companiilor aeriene si hoteliere dupa atentatele de la Bruxelles.

In plus, Libia a anuntat ca nu va participa la reuniunea de la Doha de luna viitoare, unde OPEC si alti mari producatori de petrol din afara cartelului intentioneaza sa ajunga la acord destinat mentinerii productiei la nivelul din luna ianuarie. Iranul nu a confirmat deocamdata daca va participa la reuniunea din luna aprilie insa oficialii de la Teheran au subliniat ca vor sa majoreze exporturile de titei dupa eliminarea sanctiunilor internationale.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img