vineri, 29 martie, 2024

Scandal urias in educatie. Ce sunt obligati sa faca elevii cu medii sub 8

Distribuie:

Publicat:

Scandal urias in invatamant dupa ce s-a aflat ca trei colegii din Brasov, care au infiintat clase gimnaziale de elita, isi forteaza elevii sa se transfere, daca nu reusesc sa obtina note si medii peste 8.

Unii parinti considera aceste reguli umilitoare. Luat prin surprindere, ministrul Educatiei a cerut scolilor cu pricina sa elimine prevederile respective.

In mijlocul disputei se afla Colegiile “Andrei Saguna”, “Ioan Mesota” si “Grigore Moisil” din Brasov care, de altfel, au si cele ele mai bune rezultate la examene, evaluari, olimpiade si concursuri.

Copiii pot intra numai prin concurs, desfasurat la sfarsitul clasei a patra. Odata admisi, raman in scoala doar daca obtin medii peste opt si au o purtare ireprosabila, in timpul celor patru ani de gimnaziu.

Parintii semneaza in contractul educational ca sunt de acord cu aceasta prevedere din regulament.

Adina Durbaca, presedinta Asociatiei de parinti la Colegiul National Dr. Ioan Mesota: “Consider ca performanta si excelenta in educatie nu se pot face decat prin competitie. Este un mod prin care noi am inteles sa ne impingem copiii de la spate.”

Ovidiu Tripsa, directorul colegiului Ioan Mesota Brasov: ”In momentul in care nivelul clasei este “peste”, pot sa introduc cunostinte noi, pot sa ating competente noi, pot sa stabilesc standarde noi.”

Performanta scolii este insa contestata de unii elevi si parintii. Ei spun ca aceasta este obtinuta, de multe ori, cu pretul umilintei. Multi nu vor sa faca publica trauma suferita.

Petru Apostoaia, presedintele Consiliului National al Elevilor: “Este, de fapt, o forma voalata de exmatriculare a elevilor care nu s-au ridicat la anumite standarde, ale unor directori care se cred sefi pe plantatie.”

Toma Natanael, elev al Colegiului Andrei Saguna: “Elevii sunt obsedati de notele pe care le iau si nu neaparat de cunostintele pe care le obtin.”

La Colegiul Andrei Saguna, de pilda, in ultimii 6 ani, 3 elevi din 790 au fost obligati sa se transfere, pentru ca aveau performante slabe. Parintii si elevii care au acceptat conditiile isi apara pozitia.

Cosmin Nastasa, presedintele Consiliului Judetean al elevilor Brasov: “Nu cred ca afecteaza atat de mult elevul si viata scolara faptul ca i se cere un anumit nivel de performanta. Poate ca acel colegiu nu este potrivit pentru el si ar fi mai bine sa mearga la o scoala in care s-ar simti confortabil.”

Inspectoratul Scolar Brasov, care cunostea situatia, a fost de acord cu stacheta ridicata a colegiilor respective.

Ariana Bucur, inspector scolar general: “Am considerat ca este stabilita aceasta precizare de comun acord, ca este semnata si asumata de parti si in conditiile acestea devine regula. Am considerat-o o motivare pentru copii si nu o discriminare.”

Un ordin al Ministerului Educatiei interzice insa segregarea scolara, inclusiv pe criterii de performanta.

Ecaterina Andronescu: “Am vorbit cu directorii scolilor respective si cu inspectorul general si vor scoate acea prevedere, care nu avea ce sa caute in regulament. Eu cred ca subiectul s-a incheiat.”

Potrivit ordinului, scolile nu au voie sa constituie grupe sau clase in functie de rezultatele elevilor, iar exceptie este doar admiterea la liceu. Insa ordinul nu se respecta, desi dateaza din 2016, pentru ca nu are si norme de aplicare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img