vineri, 29 martie, 2024

Scandalul in care este implicat Facebook nu se opreste! Comisia Federala pentru Comert a Statelor Unite investigheaza daca Facebook a incalcat un decret

Distribuie:

Publicat:

Facebook este investigata in Statele Unite de Comisia Federala pentru Comert (FTC) si sase comisii importante din Congres in legatura cu modul in care datele personale a 50 de milioane de utilizatori au fost obtinute de firma de analiza a datelor Cambridge Analytica, care a contribuit la alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite, transmite Bloomberg, conform news.ro. Comisia Federala pentru Comert a Statelor Unite investigheaza daca Facebook a incalcat un decret din 2011 referitor la consimtamant, pentru a vedea cum a administrat datele personale ale utilizatorilor, care au fost transferate firmei Cambridge Analytica fara stiinta acestora, potrivit unei persoane apropiate situatiei.

FTC va trimite o scrisoare companiei, a spus o alta persoana.

Actiunile Facebook au scazut in urma informatiei, continuand declinul de luni. Facebook a anuntat ca reprezentanti ai companiei vor fi prezenti, marti si miercuri, in sase comisii parlamentare, intre care comisiile juridice din Camera Reprezentantilor si Senatului si comisiile pentru comert si informatii din ambele camere. FTC este cea mai importanta agentie americana care supravegheaza modul in care companiile respecta propriile politici referitoare la respectarea vietii private si ar putea amenda Facebook cu milioane de dolari daca va constata ca a incalcat decretul din 2011 privind consimtamantul. Cambridge Analytica a anuntat, intr-o declaratie, ca respinge cu tarie ”acuzatiile false” din presa si a precizat ca datele Facebook aflate in centrul scandalului nu au fost utilizate in cadrul serviciilor oferite campaniei lui Trump. Potrivit unei intelegeri din 2011, Facebook a acceptat sa obtina consimtamantul utilizatorilor pentru anumite modificari aduse setarilor legate de confidentialitate, in cadrul unui acord pentru inchiderea acuzatiilor federale potrivit carora a inselat consumatorii si i-a obligat sa ofere companiei mai multe informatii personale decat intentionau sa o faca.

”FTC trateaza foarte serios acuzatiile ca datele a milioane de oameni au fost folosite fara o autorizare corecta. Acuzatiile subliniaza si drepturile limitate ale americanilor asupra datelor lor. Consumatorii au nevoie de o protectie mai mare, pentru aceasta perioada digitala, cum ar fi legi mai cuprinzatoare pentru securitatea datelor si confidentialitatea acestora, transparenta si responsabilitatea brokerilor de date si dreptul si controlul asupra datelor”, a declarat comisarul FTC, democratul Terrell McSweeny, intr-o declaratie.

Daca FTC va constata ca Facebok a incalcat decretul referitor la consimtamant, poate amenda compania cu peste 40.000 de dolari pe zi pentru fiecare incalcare.

Facebook a anuntat anterior, intr-o declaratie, ca ”respinge orice sugestie de incalcare a decretului privind consimtamantul.

Actunile Facebook au scazut marti, in timpul tranzactiilor de la New York, cu circa 5,7%, continuand declinul de 6,8% consemnat luni, care a fost cel mai mare dupa martie 2014.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img