joi, 28 martie, 2024

Scapa de obiceiurile care iti aduc tristetea in sufletul tau!

Distribuie:

Publicat:

Psihologii americani de la Universitatea din California, citati de descopera.ro, sustin ca o mare parte din nefericirea care ne copleseste provine din felul nostru de a gandi, din comportamentul si obiceiurile noastre , iar 40% din sansa de a fi fericiti sta in capacitatea noastra de schimbare. Daca acest lucru este adevarat, inseamna ca exista speranta pentru toti. Exista miliarde de oameni pe planeta si o parte dintre ei sunt cu siguranta nefericiti. Ceilalti suntem intr-o continua pendulare intre fericire si nefericire, depinzand de fiecare zi in parte. Pentru a ne imbunatati starea de spirit, specialistii americani ne asigura ca exista trasaturi si obiceiuri ce stau la indemana noastra sa le schimbam. Ai tendinta sa te gandesti ca viata este grea – Oamenii fericiti stiu ca viata poate fi uneori dificila, dar prefera sa trateze incercarile la care ii supune soarta cu curiozitate, nu cu spirit de victimizare. Preferand sa isi asume responsabilitatea problemei, oamenii fericiti se gandesc cum au ajuns in necaz si se concentreaza sa faca in asa fel incat sa iasa din probleme cat mai repede posibil. Perseverenta spre rezolvarea problemelor, in locul lamentarii, este un simptom al unei persoane fericite. Oamenii nefericiti se vad pe ei ca victime ale vietii si stau blocati in mentalitatea de „uite ce mi s-a intamplat” sau „de ce mi se intampla tocmai mie” in loc sa caute o cale de a iesi la liman.

Nu poti avea incredere in oameni – Discernamantul este important, dar cei mai multi oameni sunt fericiti si pentru ca au curajul sa creada in aproapele lor. Ei cred in binele din oameni, in loc sa fie suspiciosi pe fiecare om ce le apare in cale. In general, daca ai un comportament deschis, apropiat fata de oameni, ajuti la teserea unei comunitati pozitive in jurul tau si asta iti poate aduce in preajma tot mai multi oameni fericiti. Oamenii nefericiti nu au incredere in persoanele pe care le cunosc si presupun ca acestea nu pot fi de incredere. Acest tip de comportament inchide sansele pentru a lega prietenii.

Vezi lumea ca pe o lupta intre bine si rau – Cu siguranta exista lucruri care nu sunt in regula pe lume, iar oamenii nefericiti evita sa priveasca partea plina a paharului, concentrandu-se pe ce este negativ. Ii poti zari de la o posta, vor fi cei care completeaza orice lucru pozitiv pe care il aud cu formula „da, dar…”. Oamenii fericiti sunt constienti de problemele planetei, dar pun in balanta si lucrurile bune care exista pentru a ajunge la echilibru. Este ceea ce se numeste „tine ochii deschisi”. Oamenii nefericiti tind sa inchida un ochi, cel orientat spre lucrurile bune, si sa-l pastreze deschis doar pe cel care este orientat spre ceea ce este rau. Oamenii fericiti ii tin deschisi pe amandoi si gandesc in perspectiva. 
Te compari cu ceilalti si invidiezi alti oameni – Oamenii nefericiti cred ca avutia si bunastarea altora a survenit dintr-un act de furt de la cei nefericiti. Cei nefericiti se gandesc ca binele este limitat si nu poate ajunge la toata lumea, asa ca cei care se bucura de bine ii priveaza automat pe ceilalti de el. In schimb, oamenii fericiti stiu ca norocul si circumstantele pozitive sunt lucruri la care poate aspira oricine. Oamenii fericiti cred ca pot face un plan de fericire personala ce nu depinde de ceilalti. Oamenii fericiti cred in universul nelimitat al posibilitatilor de a fi fericiti. Faci o obsesie din a controla propria viata – Exista o diferenta intre a incerca sa iti faci viata intr-un mod constructiv si obsesia de a controla tot ce ti se intampla. Oamenii fericiti cunosc faptul ca sunt multe lucruri care intervin in viata unui om ce nu pot fi controlate. Oamenii nefericiti tind sa organizeze cele mai mici detalii ale vietii lor si se blocheaza atunci cand viata le incurca planurile, aruncandu-le in fata un element pe care nu l-au prevazut. Oamenii fericiti pot trece prin viata fara sa planifice totul si sa se bazeze pe spontaneitate. Cheia este sa fii orientat spre scopuri concrete, dar sa permiti si lucrurilor neprevazute sa se intample, fara a intra in panica atunci cand acestea iti apar in drum. „Sa te lasi purtat de val” este deviza oamenilor fericiti atunci cand trec la planul B.

Te gandesti cu teama la viitor – Exista atat de mult „spatiu de inchiriat” intre urechile noastre, dar oamenii nefericiti il „inchiriaza” unor ganduri ce spun ca lucrurile pot merge prost, comparativ cu ceea ce ar putea merge bine. Oamenii fericiti isi injecteaza o doza sanatoasa de speranta si isi permit sa viseze cu ochii deschisi cu privire la ceea ce isi doresc sa aiba parte in viata. Oameni nefericiti umplu acel spatiu din cap cu griji si frica. Oamenii fericiti experimenteaza frica si grijile, insa fac o distinctie clara intre a le simti si a le trai.

Barfele si plansul de mila fac apanajul conversatiilor pe care le porti – Oamenilor nefericiti le place sa traiasca in trecut. Ce li s-a intamplat si greutatile vietii sunt subiectele cele mai folosite in conversatiile lor. Cand isi epuizeaza povestile cu care isi plang de mila, trec la a barfi alte persoane. Oamenii fericiti traiesc in prezent si viseaza la viitor. Poti simti energia lor pozitiva din cealalta camera. Sunt entuziasmati de ceea ce fac, recunoscatori pentru ce au si viseaza la orizonturi pozitive ale vietii.

Antisocial si in permanenta harta cu partenerul – Persoanele nefericite intampina mai multe dificultati in rezolvarea problemelor de cuplu. Nu doresc sa isi largeasca cercul de prieteni, evita socializarea, invidia si gelozia iau locul fidelitatii si increderii etc. Astfel, apare distantarea intre parteneri, lipsa de comunicare si racirea relatiilor cu prietenii de ambele baricade. Oamenii fericiti incearca sa iasa cat mai mult in lume, sa fie alaturi de cei dragi la diverse evenimente si sa discute orice ii nemultumeste.

Tot timpul stresat – Prea mult stres strica, pe toate planurile. Iti poate afecta sanatatea fizica si psihica, dauneaza relatiilor cu colegii de munca si, mai ales, vietii de cuplu. Detaseaza-te de mediile stresante si fii mai senin. Pe termen scurt, stresul te ajuta sa fii mai atent si sa dai tot ce-i mai bun din tine, insa, pe termen lung, stresul este un factor major de risc pentru aparitia nefericirii. Desi stresul nu poate fi scos din contextul societatii moderne, oamenii fericiti incearca sa gandeasca mai optimist, sa vada si partea plina a paharului si sa se bucure de maruntisurile vietii de zi cu zi. Mergi la shopping pentru a-ti trata nefericirea – Achizitiile materiale nu pot inlocui niciodata sentimentele, cum este fericirea, de exemplu. Poate pe termen scurt au acest efect, insa portofelul e mult mai mic decat durata vietii. Nu poti da o raita prin magazine ori de cate ori te simti la pamant. Asta ar insemna clar un faliment in cel mai scurt timp.

Oamenii fericiti citesc o carte, ies in parc la plimbare cu animalul de companie, la un film amuzant, isi ofera o floare care sa ii faca sa zambeasca. Bineinteles, nimeni nu este perfect. Cu totii putem sa avem de a face cu momente negative cateodata, dar ceea ce este important este cat de mult stam cufundati in starea respectiva si cat de repede putem sa depasim momentul greu.

Asadar, mergi, cazi, ridica-te, scutura-te de praf si continua-ti drumul. Ai o singura viata , aici pe pamant ! Scutura-te de obiceiurile care te fac nefericit, deschide ochii si priveste in jurul tau ,obligatoriu ,cu inima deschisa ! Vei constata ca este plin de frumusete .

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img