vineri, 19 aprilie, 2024

Schimbare majora pentru milioane de romani! Pana in anul 2020 vom avea aceste dispozitive in case

Distribuie:

Publicat:

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) propune instalarea de contoare inteligente pentru 30% dintre consumatorii de energie electrica pana in anul 2020, urmand ca, pana in anul 2026, toti utilizatorii sa beneficieze de sisteme inteligente de masurare a consumului, potrivit unui proiect de ordin, informeaza Agerpres.

“Planul national de implementare a SMI (sisteme de masurare inteligenta – n.r.) se deruleaza in doua etape, dupa cum urmeaza: etapa I a planului national de implementare a SMI cuprinde perioada 2017 – 2020; etapa a II-a a planului national de implementare a SMI cuprinde perioada 2021 – 2026″, se arata in proiect.

De asemenea, pana in anul 2020, in fiecare zona de concesiune a serviciului de distributie a energiei electrice se vor instala contoare inteligente pentru cel putin 30% din numarul total de consumatori.

“Pentru elaborarea planurilor de implementare aferente etapei a II-a a planului national de implementare a SMI, OD (operatorii de distributie – n.r.) proiecteaza ritmul de implementare, astfel incat, la sfarsitul ultimului an de implementare, procentul consumatorilor integrati in SMI sa fie 100% din numarul total de consumatori”, mai spun initiatorii actului normativ.

ANRE recunoaste in tarifele pentru serviciul de distributie a energiei electrice costul investitiilor, daca sunt respectate anumite prevederi.
Distribuitorii sunt obligati sa informeze consumatorii despre beneficiile sistemelor inteligente de masurare, precum si despre planul si calendarul de implementare a acestora.

Potrivit notei de prezentare a proiectului, firma de consultanta AT Kerney a realizat un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, care a indicat “o valoare a venitului net actualizat pozitiva, conducand la concluzia ca implementarea contorizarii inteligente in sectorul energiei electrice are potentialul de a fi o investitie profitabila datorita beneficiilor provenind din reducerea pierderilor din retea si reducerea costurilor de exploatare, in anumite conditii si considerente”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img