vineri, 29 martie, 2024

Schimbari DRASTICE in spatiul Schengen! Care sunt noile reglementari si cum ne-ar putea afecta

Distribuie:

Publicat:

Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, a adoptat joi cu o larga majoritate de voturi noul regulament Schengen, care prevede ca toti cetatenii Uniunii Europene si din state-terte care vin in UE sau pleaca din UE vor fi verificati sistematic in baze de date, cum ar fi cea a documentelor furate, releva un comunicat de presa al co-legislativului european.

Rezolutia a fost adoptata cu 469 de voturi pentru, 120 voturi impotriva si 42 de abtineri

Noul regulament, care schimba Codul Schengen pentru granite (SBC), a fost prezentat de Comisia Europeana in decembrie 2015. El obliga statele membre sa efectueze controale sistematice ale persoanelor care trec granitele externe ale UE in bazele de date cu documente furate si pierdute, in sistemul de informatii Schengen (SIS) si in alte baze de date UE relevante. Verificarile sunt obligatorii la toate granitele aeriene, maritime si pe uscat, atat la intrarea, cat si la iesirea din UE.

Modificarea regulilor este un raspuns la amenintarile teroriste in Europa, asa cum au demonstrat recentele atacuri din Bruxelles, Paris si Berlin, precum si fenomenul ‘luptatorilor straini’, adica cetateni ai UE care se alatura grupurilor teroriste in zonele de conflict, cum ar fi Statul Islamic in Siria si Irak.

In cazul in care verificarile sistematice intarzie prea mult traficul pe uscat sau pe mare, statele UE pot efectua verificari ‘tintite’, cu conditia ca un studiu de risc sa fi aratat ca acest lucru nu va crea amenintari printre altele la securitatea interna sau politicile publice. Cei care nu sunt subiect al unor verificari ‘tintite’ vor fi obligati sa treaca printr-o verificare obisnuita care sa dovedeasca validitatea documentelor lor de calatorie si sa le confirme identitatea.

La granitele aeriene, statele membre pot utiliza verificari tintite pentru o perioada de tranzitie de sase luni dupa intrarea in vigoare a noului regulament. Aceasta perioada poate fi prelungita ulterior cu maximum 18 luni in unele cazuri exceptionale, cum ar fi atunci cand aeroporturile nu au facilitati pentru a performa verificari sistematice in bazele de date si au nevoie de timp sa se adapteze.

Noul regulament Schengen va intra in vigoare in a 20-a zi dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va fi aplicabil imediat, iar in cele mai multe state membre, simultan. Danemarca, Marea Britanie si Irlanda nu s-au raliat acestui regulament.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img