vineri, 29 martie, 2024

Schimbari majore in Codul Fiscal. Ce modificari importante apar pentru salariati

Distribuie:

Publicat:

Codul Fiscal s-a schimbat din nou. O lege publicata vineri in Monitorul Oficial introduce o noua categorie de platitori de impozit pe profit, dar clarifica si situatii ce au creat pana acum confuzii, informeaza Realitatea tv.

Legea nr. 177/2017 aduce schimbari importante in Codul Fiscal si intra in vigoare de azi venind in sprijinul societatilor comerciale si nu numai, sustin finantistii. Legea clarifica regimul firmelor ce au inregistrat la data de 31 decembrie 2016 venituri in suma intre 100.000 euro si 500.000 de euro.

Zeci de mii de firme aflate in sfera impozitului pe activitati specifice cum ar fi cele din domeniul hotelier s-au confruntat pana acum cu neclaritati. Unele societati, chiar daca se incadrau la categoria de microintreprindere, au ramas platitoare de impozit pe profit. Potrivit actului normativ, aceste societati nu vor mai plati impozitul pe profit din 31 iulie 2017 insa pana in 25 august 2017 sunt obligate sa depuna declaratiile fiscale pentru darile calculate pentru perioada 1 ianuarie – 31 iulie.

De asemenea, legea spune ca asociatile de proprietari cu activitati economice, cum ar fi cumpararea de actiuni pe o bursa sau comert, au calitate de platitor de impozit pe profit. Legea mai reglementeaza cu precizie si in ce conditii bunurile lipsa din gestiune pot fi luate sau nu in calculul impozitului pe profit.

Una dintre cele mai importante schimbari vizeaza insa salariatii. Abonamentele de sanatate suportate de angajator nu vor mai fi supuse impozitului pe venitul din salarii daca au o valoare maxima de 400 de euro anual.

“Este cea mai buna din punctul meu de vedere pentru sistemul de sanatate pentru ca sistemul public va incasa acceasi bani, dar angajatii vor opta pentru spitale private degrevand astfel sistemul de stat”, a declarat consultantul fiscal Adrian Benta.

Nici capitolul TVA nu a ramas nemodificat. Se imbunatateste inregistrarea in scopuri de TVA a societatilor ca urmare a faptului ca s-a abrogat celebrul formular. Autoritatile fiscale pot anula inregistrarea in scopuri de TVA doar daca respectiva societate prezinta un risc fiscal ridicat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img