joi, 28 martie, 2024

Schimburile comerciale dintre Romania si Turcia au depasit pragul de 5 miliarde de euro

Distribuie:

Publicat:

Împreună cu o delegaţie de oameni de afaceri, ministrul turc al comerţului, doamna Ruhsar Pekcan, întreprinde o vizită oficială în România. Aceasta s-a întâlnit azi, 8 februarie, cu omologul său ministerial, Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat. Cei doi oficiali au semnat regulamentul de funcţionare al mecanismului JETCO (Joint Economic Trade Cooperation Committee), un instrument pentru mediul de afaceri, menit a facilita contactele directe dintre oamenii de afaceri români şi turci, dar şi organizarea de forumuri de afaceri.

Tot azi, cei doi miniştri au mai luat parte la Forumul de Afaceri România – Turcia, un eveniment care s-a ţinut la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie şi la care au participat peste 150 de companii.

În deschiderea forumului, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comert a arătat că, în decembrie 2018, investiţiile directe ale Turciei în România au ajuns la 522 milioane de euro, iar valoarea schimburilor comerciale a depăşit 5 miliarde de euro (5,3 miliarde euro, mai exact).

Obiectivul schimburilor economice dintre cele două ţări, a adăugat doamna Ruhsar Pekcan, ar trebui să fie dublarea acestei sume, întrucât în Balcani, “România este primul partener comercial al Turciei la nivel de schimburi comerciale și investiții. Cu ajutorul dumneavoastră, al oamenilor de afaceri, putem crește nivelul schimburilor comerciale până la obiectivul de 10 miliarde de euro”.

Ministrul român al comerţului, Ştefan Radu Oprea, a vorbit despre faptul că Turcia este “prim partener comercial extracomunitar” al României, cele două state având “un parteneriat solid și complementar, care se bazează, în principal, pe relațiile interumane, al căror simbol absolut este modelul de conviețuire interetnică din Dobrogea. Bucureștiul, a adăugat ministrul, “are un dialog permanent cu reprezentanții mediului de afaceri turc. Sunt convins că produsele românești vor fi asimilate de piața turcă mai rapid, în special cele cu valoare adăugată mare.”.

În contextul interesului companiilor turcești pentru proiectele româneşti de infrastructură, derulate în parteneriat public-privat, oficialul român şi-a asigurat invitaţii de disponibilitatea Ministerului pentru Mediu de Afaceri “pentru oferirea de informații pentru aplicarea la acestea”.

Forumul a luat sfârşit cu ceremonial de semnare al Regulamentului de funcționare a Comisiei mixte de cooperare economică și comercială, aparţinând celor două ministere de resort.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img