vineri, 29 martie, 2024

Schweighofer vinde padurile pe care le detine in Romania catre grupul suedez GreenGold

Distribuie:

Publicat:

Grupul austriac Schweighofer vinde padurile pe care le are in Romania catre investitorul suedez Greengold Asset Management AB/KB, potrivit Bloomberg. Mai exact, vinde societatea Cascade Empire si Ocolul Silvic Cascade Empire, care impreuna detin 14.283 hectare de padure in nordul Romaniei, potrivit unei declaratii emise luni de Schweighofer.

Pretul de achizitie si detaliile contractului nu au fost divulgate.

In urma cu un an, Asociatia pentru Certificare Forestiera (Forest Stewardship Council – FSC ) a retras definitiv certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, dupa ce activisti din trei tari (Germania, Austria si Romania) au inmanat o petitie semnata de peste 250.000 de cetateni directorilor FSC. Compania a fost acuzata ca a prelucrat lemn provenit din exploatari ilegale. 

Vezi si: Ramane, fara paduri! Desi unele drumuri sunt inchise, exploatatorii forestieri fura ''ca in codru''

In urma acestei decizii, lemnul taiat ilegal din padurile Romaniei nu mai este certificat ca fiind sustenabil si nu mai poate fi vandut sub marca FSC pe pietele internationale. In aceste conditii, marile lanturi de magazine au sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la producatorul austriac Holzindustrie Schweighofer.

Schweighofer mai opereaza in Romania trei fabrici de cherestea si doua fabrici de panouri. Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrica de cherestea in Romania in anul 2003, la Sebes. In prezent, compania opereaza pe plan local alte doua fabrici de cherestea – la Radauti si Reci, o fabrica de panouri incleiate din lemn masiv la Siret si una de panel la Comanesti. Din octombrie 2015, din grupul Schweighofer face parte si o fabrica de cherestea in Germania. 

Greengold este deja prezent in Romania, detinand circa in prezent circa 18.000 hectare de padure. In 2015, Greengold a vandut catre Ikea 33.600 de hectare. RISE Project a anuntat, in luna ianuarie 2015, ca universitatea Harvard a cedat, dupa un scandal imens de coruptie, o parte padurile detinute in Romania catre grupul suedez Greengold, condus de catre parteneri si angajati de la Bucuresti ai diviziei de investitii a universitatii americane. Grupul a fost infiintat de un suedez de origine romana, Sorin Chiorescu, acesta fiind in prezent presedintele Greengold.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img