vineri, 29 martie, 2024

Scrisoarea lui Ion Creangă către Mihai Eminescu aflat la București

Distribuie:

Publicat:

Scrisoarea lui Ion Creangă către Mihai Eminescu aflat la București. Ion Creangă s-a născut pe 1 martie sau 10 iunie 1837, la Humulești. Este recunoscut mulţumită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale.

Îi este atribuită titulatura de clasic al literaturii române.

Prietenia dintre cei doi mari scriitori este bine cunoscută în rândul iubitorilor de literatură. Aceştia s-au întâlnit în toamna lui 1874 pe ulițele Iaşului şi de atunci au legat o prietenie adevărată.

Scrisoarea lui Ion Creangă către Mihai Eminescu aflat la București

Iată în câteva rânduri ce îi spunea Creangă lui Eminescu pe vremea când acesta era la Bucureşti

Bădie Mihai,

Ce-i cu Bucureştiul, de ai uitat cu totul Iesul nostru cel oropsit şi plin de jidani? O fi musai viaţa burlăceasca pe acolo, dar nu se cade să ne uiţi prea de tot. Veronica a fost azi pe la mine şi mi-a spus că şi cu dânsa faci ca şi cu mine. De ce? Ce rău ţi-am făcut noi?! De Crăciun te aşteptam să vii. Tinca a pregătit de toate şi mai ales „sarmalele“, care ţie îţi plăceau foarte mult.

Eu am început, de, ca prostul, să scriu, dragă Doamne, o comedie. Când voi ispravi-o, nu ştiu. Atâta ştiu, ca subiectul e copiat, aşa cum prea bine ştii că pot copia, e luat din viaţa de mahala, unde stau de când am părăsit Humulestii. M-am întâlnit cu fratele Conta. La Ieşi ninge frumos de ast-noapte, încât s-a făcut drum de sanie. Ciricul e mai frumos acum. Vino, frate Mihai, vino, căci fără tine sunt străin.

Te sărut pe frunte, Ion Creangă

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img