vineri, 29 martie, 2024

Se CUTREMURA piata! Guvernul Orban, mutare in forta pentru un CONTROL TOTAL

Distribuie:

Publicat:

Guvernul Orban face o mutare care îi aduce controlul total pe această piață! A înființat o instituție pentru a aviza proiectele IT guvernamentale cu o valoare de peste 500.000 de euro. Instituția se află sub comanda directă a lui Ludovic Orban.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), o instituție nou înființată de guvernul PNL și aflată în subordinea directă a premierului Ludovic Orban, preia de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor o serie de atribuții esențiale pentru sectorul public de IT, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Executiv la finalul anului trecut.

Una dintre modificările-cheie este preluarea la ADR a Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională, o instituție care avizează proiectele IT guvernamentale cu o valoare de peste 500.000 de euro, după cum a explicat luni într-o dezbatere publică Sabin Sărmaş, preşedintele ADR.

”A fost o asumare la fel de importantă, având în vedere că acest comitet are atribuţii în avizarea proiectelor cu o valoare de peste 500.000 de euro, iar nefuncţionarea acestui comitet ducea la blocarea oricărui proiect de anvergură din aria IT&C publică”, a spus Sărmaș.

Cu alte cuvinte, marile licitații IT lansate de guvern, ministere și agenții guvernamentale trebuie să fie verificate și aprobate de această instituție aflată în subordinea premierului Ludovic Orban.

În plus, Autoritatea pentru Digitalizarea României preia și două structuri esențiale pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene – Organismul intermediar pentru promovarea societății informaționale și Unitatea de Implementare Proiecte – POAT (Programul Operaţional Asistenţă Tehnică).

Mai mult, CERT-RO, instituția care gestionează incidentele de securitate cibernetică, a trecut de la Ministerul Comunicaţiilor în coordonarea premierului Orban.

Cine este noul președinte al Autorității pentru Digitalizarea României.

Ioan Sabin Sărmaș, consilier local la primăria Cluj Napoca, a fost numit în 11 decembrie președinte al ADR. Potrivit Actualdecluj.ro, Sabin Sărmaș are doar 34 de ani, este membru în PNL Cluj, având calitatea de consilier local. Absolvent al UTCN, este IT-ist de profesie, unul dintre puținii tineri cu viziune crescuți de partid. Sărmaș a reușit să pună pe picioare o firmă de servicii de software development (Cicada Technologies), fiind destul de cunoscut în branșa în care activează, informează g4media.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img