miercuri, 27 martie, 2024

Se intoarce Doamna de Fier

Distribuie:

Publicat:

A facut anuntul. Revine in tara. Din Costa Rica. Pe cai mari. Vine pentru a deveni cel de-al patrulea presedinte al Romaniei. Al cincilea dupa Ceausescu. Pentru ca tot se apropie alegerile prezidentiale. Elena Udrea si-a facut socotelile. A tras linie si le-a incheiat. Iar rezultatul este pana la urma cel scontat. E sigura ca are sanse reale de a castiga un mandat prezidential. Si de a intrerupe mersul sontac-sontac al lui Klaus Iohannis catre un al doilea mandat. De a-l bloca pe Dragnea. In eventualitatea in care acesta ar candida. De a-l bloca pe Calin Popescu Tariceanu. Aratandu-i acestuia in mod elocvent cu ce se mananca adevaratul liberalism. Iar daca va avea cotracandidati femei, le va infrunta cu curaj. Si cu succes. Sau se insala?

Sunt primul dintre romani si in general dintre muritori, care inca din primul mandat al lui Traian Basescu a anuntat opinia publica nationala si mondiala, prin dezvaluiri si editoriale succesive, ca Elena Udrea, pe atunci consilier prezidential, se pregatea pentru a deveni succesorul lui Traian Basescu la zece ani de la victoria sa foarte relativa in competitia sa cu Adrian Nastase. Aflasem aceasta noutate terifianta, in care mult timp nu a crezut nimeni, din interiorul Consulatului Romaniei la New York. De ce tocmai de-acolo venea marea noutate? Pentru ca Traian Basescu, grijuliu si aratand ca este hotarat sa-si faca vara sanie, pentru ca vara nu-i ca iarna, a trimis la New York un membru marcant PDL. Cu o misiune cu totul si cu totul speciala. Aceea de a bate librariile de-acolo si de a achizitiona cele mai valoroase tratate despre arta de a deveni si de a fi presedinte. Nu pentru el insusi. Pentru ca el isi era suficent. Era deja presedinte si, cu experienta sa vasta de capitan de cursa lunga, se pricepea de minune sa conduca un stat prin furtuna si cu atat mai mult pe vreme calma. Biblioteca era destinata altcuiva. Elenei Udrea.

Demnitarul PDL si-a dat seama ca nu face fata singur dificilei misiuni. Si atunci, la randul sau, s-a adresat unui functionar de la consulat. Iar pentru a fi mai convingator i s-a confesat. I-a relatat acestuia de ce aceasta misiune este atat de importanta si de ce trebuie ea onorata cu profesionalism. Si, impreuna, brat la brat, s-au apucat de cautat carti prin New York.

Oricat de incredibila parea informatia chiar la inceputul primului mandat al lui Traian Basescu, in mod logic ea avea un fundament solid. De ce? Traian Basescu era decis sa devina presedinte jucator. Si sa riste totul pentru a modela statul dupa chipul si aseminarea lui. Urma sa aiba un numar mare de protejati, dar un numar si mai mare de adversari inversunati. Stia ca va pune haturile rapid pe serviciile secrete si pe celellate institutii de forta. Presupunea ca, beneficiind de sprijinul acestora, va obtine un al doilea mandat. Dar ce se va intampla dupa? Cum isi putea el securiza existenta post-prezidentiala, in conditiile in care putea fi oricand agatat pentru fapte mult mai urate decat cele in baza carora isi agata el adversarii politici? Cum putea sa se protejeze pe el si pe ai lui? Cum putea, dupa modelul Putin, sa conduca tara din umbra, chiar daca doar stafia lui mai bantuia pe la Cotroceni? Aici intervine in ecuatie Elena Udrea. O jurista cu o minte ascutita, cu o prezenta de spirit de invidiat, neagra in cerul gurii si o partenera loiala sub mai multe aspecte. Elena Udrea avea potential. Era o veritabila bomba politica cu ceas. Tocmai de aceea, pentru a-si face mana, a si lansat-o in politica. In zece ani, standu-i alaturi, invatand de la el toate tehnicile de manipulare si toate smecheriile practicabile intr-un stat nedrept si completandu-si aceasta zestre politica prin intermediul unei intregi biblioteci, practician si autodidact in acelasi timp, sustinuta din plin de PDL si de el insusi, Elena Udrea putea deveni al patrulea presedinte al Romaniei sau al cincilea, daca il luam in calcul si pe Nicolae Ceausescu. Si, de aceea, nu intamplator Doamna de Fier, ipostaza in care singura s-a pozat, o Doamna de Fier a Romaniei, o viitoare doamna Thatcher mioritica, a fost plantata la conducerea celei mai importate organizatii PDL, cea de Bucuresti, si a primit in brate pusculita cu parale a statului roman, ditamai Ministerul Dezvoltarii, care i-a permis pe bani publici sa-si formeze o camarila proprie.

Doar un accident de parcurs a blocat marsul triumfal al Doameni de Fier, care, in postura de pisicuta salbatica, nu de putine ori s-a zbarlit cu succes la marele buldog Vasile Blaga, care aparent conducea partidul prezidential.

Iar acest accident de parucrs, a decis Udrea, va inceta curand. Stie ea ce stie. Si tocmai fiindca stie, isi poate permite sa ne informeze de pe cealalta parte a planetei ca se intoarce in fruntea unui car triumfal pentru a se inscrie intr-o cursa prezidentiala la capatul careiaisi va spulbera toti adversarii. Si ca domnul Klaus Iohannis nu este nimic altceva decat o expresie politica a accidentului de parcurs care a incercat-o pe doamna Udrea din momentul in care dulaii lui Traian Basescu au scapat de sub control. In aceste conditii, merita sa ne punem intrebarea daca nu cumva partida Basescu este parte la schimbarea de stafeta, care urmeaza sa fie facuta la DNA. Pentru ca altfel e destul de greu de inteles cum ar fi posibila inchiderea dosarelor Elenei Udrea. Sau tergiversarea acestora, inclusiv in instanta, pana la incheierea alegerilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img