marți, 16 aprilie, 2024

Seceta extrema in judetul Vaslui.Vezi HARTA

Distribuie:

Publicat:

Fermierii nostri au ajuns in pragul disperarii. Seceta le-a distrus recoltele, soarele a parjolit granele inainte sa poata fi culese. Pamantul s-a crapat ca la cutremur, pagubele sunt uriase si inca nu pot fi estimate cu acuratete.scrie stiripesurse.ro

Situatia devine disperata in agricultura romaneasca. Seceta a inceput sa compromita culturile, iar, in anumite zone, fermierii sunt nevoiti sa-si vanda animalele la abator, pentru ca nu mai au cu ce sa le hraneasca.

Cea mai grava situatie este in nordul Moldovei, unde culturile de soia, porumb si floarea soarelui au fost parjolite de soare, iar pamantul s-a crapat ca la cutremur. Razvan Silion, fermier din judetul Botosani, a renuntat sa mai lucreze pamantul. Este extrem de uscat, iar utilajele cedeaza.

Daca ar fi un pic de ploaie la umplerea bobului, ar fi totusi productie. Cam 1.500-2.000 kg/ha, fata de 3.500 in anii normali. La porumb, sunt lanuri intregi unde nu e format stiuletele. A ramas nefertil”, spune si inginerul agricol Ilie Chiorescu. Partea cea mai proasta este aceea ca nici in perioada urmatoare nu sunt anuntate ploi masive, asa ca nivelul de apa din sol va ramane scazut. Singurele zone din tara neafectate de seceta sunt Transilvania si vestul Munteniei. In mod evident, acolo unde plantele sufera, sufera si animalele. Acolo unde paraiele au secat, satenii au cerut disperati ajutorul pompierilor ca sa transporte apa. In judetul Bacau, crescatorii se plang ca dealurile sunt parjolite, iar vitele nu mai au ce sa manance. “Foarte, foarte rau, e enorm de rau. Nu au ce manca. Ce am strans,  lucerna si nutret pentru la iarna consum cu ele acum, cat oi mai avea”, se plange si un crescator de vaci din Moldova. Desi nu s-a vorbit oficial despre aceste cazuri, se pare totusi ca fermierii cu pagube de ordinul milioanelor de lei ar putea sa ceara ajutor de stat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img