vineri, 29 martie, 2024

SECRET RUSINOS al ministrului Educatiei – Valentin Popa, DEZVALUIT la IASI. E un caz SOCANT ce implica DNA-ul – VEZI DOCUMENTE

Distribuie:

Publicat:

• Dezvaluirile unei absolvente de la Universitatea Cuza din Iasi, facute in urma cu trei ani, readuc in actualitate un scandal academic national • Marturisirile facute il implica chiar pe actualul ministru al Educatiei Nationale – prof. univ. dr. Valentin Popa – rector al Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava • Este vorba de suspiciuni grave despre modul in care Popa ar fi permis si acoperit cadre didactice acuzate de trucarea grosolana a unui concurs universitar, Ministerul Educatiei Nationale, dar si pe fostul premier al Romaniei, Victor Ponta, respectiv Directia Nationala Anticoruptie • "Aici este vorba de frauda, plagiate si de o adevarata caracatita mafiota academica", marturiseste aceasta • Cititi in detaliu, doar pe www.bzi.ro, un caz incredibil despre coruptie in invatamantul superior romanesc care ar putea duce la caderea unor inalti functionari publici ai statului roman si care-l are in prim-plan chiar pe ministrul "pamblica"

Caz socant si care implica o adevarata caracatita mafiota academica nationala! Teribil este ca, in 2014 – luna mai, reporterii Cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) prezentau o ancheta ce-l avea in prim-plan chiar pe actualul ministru al Educatiei Nationale (MEN) – prof. univ. dr. Valentin Popa, in calitatea sa de rector al Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava.

Avand in vedere ca primul document emis de acesta din noua calitate este un ordin care prevede includerea în planurile de învatamânt, pentru toate programele de studii universitare organizate în institutiile de învatamânt superior din sistemul national, a cursurilor de etica si integritate academica, exista dovezi ca acesta ar fi tocmai un personaj ce face parte dintr-un sistem universitar corupt.

Ministrul Popa, in mijlocul unui scandal URIAS de coruptie

Concret, ceea ce scoate la iveala o absolventa a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) este tulburator si scoate de sub pres o tema grava: coruptia, la cel mai inalt nivel, din mediul academic romanesc! La acea vreme, lect. univ. dr. Violeta Vasilache era angajata Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava (USV) – Facultatea de Inginerie Alimentara.

Acum, acum este angajata la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC). Ea aducea date si dezvaluiri flagrante despre coruptia academica la nivel inalt din Romania. Ceea ce prezinta aceasta implica un rector, doua cadre didactice acuzate de trucarea grosolana a unui concurs universitar, Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

De asemenea, totul ajunge inclusiv la premierul Romaniei, Victor Ponta. Deja, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) urmeaza sa faca o ancheta penala.

Cum a inceput totul

Intregul calvar prin care trece acum Violeta Vasilache a inceput in 2013, in luna februarie. Atunci, aceasta a participat la un concurs pentru ocuparea unui post de conferentiar la USV. Cu un dosar impecabil, inclusiv cu un post-doctorat derulat la cel mai inalt nivel intr-un proiect cu finantare europeana, cadrul didactic s-a pregatit de o noua etapa pentru promovarea in cariera.

"Cu toate ca aveam semnale ca imi sunt puse bete in roate, eu nu le-am luat in seama! Am plecat de la buna-credinta si corectitudinea celor implicati in acest concurs. Din pacate, m-am inselat grav… Acest concurs la care am participat a fost «pregatit» pentru contracandidata mea Maria Poroh Seritan. Vreau sa va spun ca, din toate punctele de vedere, dosarul meu era superior acesteia, iar, chiar la interviul din examen, aceasta a gresit la o intrebare, ea a avut castig de cauza pentru obtinerea postului. Totul cu sprijinul decanului Facultatii de Inginerie Alimentara, prof. univ. dr. ing. Sonia Amariei si a fostului ei sot, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt. De asemenea, totul a fost sub «grija» domnului rector de la Suceava, prof. univ. dr. Valentin Popa. Am dovezi clare ca, incepand de la publicarea conditiilor de concurs si pana la modul in care s-a derulat concursul, exista incalcari grave ale Legii Educatiei Nationale. Am ajuns sa fiu amenintata cu moartea daca nu incetez sa-mi caut dreptatea! Ei vor sa ma scoata, cu orice pret si prin orice mijloace, din universitate…", isi incepea, pentru jurnalistii BUNA ZIUA IASI, cadrul didactic dezvaluirea.

Guvernul Romaniei recunoastea ca e un caz de frauda

Dupa un an si ceva in care a facut plangeri la toate entitatile abilitate din conducerea universitatii sucevene in a ancheta cazul, dar si la Politie, DNA, Parlamentul Romaniei, MEN, Guvern sau la presedintele tarii, nici pana acum nu a primit lamuriri clare cu privire la ceea ce a acuzat.

"Nici nu vreau sa va spun ceea ce am patit in acest interval de timp. Am un dosar urias cu documente si plangeri facute la toate aceste institutii de la cel mai inalt nivel. Totusi, chiar daca intr-un raspuns primit cu antetul Guvernului Romaniei se arata ca ceea ce semnalez tine de frauda, nimic nu s-a intamplat. Toate probele arata faptul ca acest concurs unde am participat eu a fost fraudat pentru contracandidata mea, dar, fiind vorba de un adevarat sistem mafiot, nimeni nu face nimic. Toata lumea acopera pe toata lumea, in frunte cu domnul rector Popa… Intre timp, mi-au fost puse in carca o serie de acuzatii dure: de la plangeri la Comisia de Etica a USV ca nu raspund la telefon, la inscenari, ca-mi recuperez orele cu studentii fara sa anunt si pana la faptul ca m-am autoplagiat. Mai mult, fostul meu coordonator la doctorat, domnul Gutt, ma acuza de acest lucru. Ciudat, tocmai el a fost cel care m-a coordonat si face acest lucru la aproape un an de la momentul in care am demascat cazul de la concurs", mai arata Vasilache.

Citeste si : Dezvaluiri cutremuratoare din culisele examenelor trucate la universitati. Vezi cine sunt implicati – GALERIE FOTO, VIDEO

Plagiatori dupa metoda copy-paste

Dorind sa mearga pana la capat pentru a-si face dreptate, lectorul a adunat probe cutremuratoare. Aceasta a scot la iveala ca mai marii sefi ai Universitatii din Suceava sunt plagiatori cu state vechi.

"Am date ca atat domnul Gheorghe Gutt si fosta sa sotie Sonia Amariei, dar si rectorul Popa au plagiat dupa metoda copy-paste… Inclusiv Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) arata acest lucru si semnaleaza ca lucrurile sunt in neregula. Mai mult, rectorul a falsificat un document al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Oricum, eu voi merge pana la capat, voi da in judecata persoanele care sunt implicate in aceasta afacere si voi merge pana la forurile europene! Nu se poate accepta ca, in anul 2014 si intr-un stat al Uniunii Europene, sa se petreaca asa ceva. Asemenea sistem mafiot trebuie oprit si cei care au incalcat legea sanctionati", concluziona Vasilache.

Controversatul ministru al Educatiei nega totul

Interplelat de reporterii BZI la acel moment, in legatura cu acest caz, rectorul USV nega totul si sustinea ca tot ceea ce s-a intamplat in legatura cu acest caz a fost cu respectarea legii ad litteram.

"Doamna Vasilache a facut plangeri la toate institutiile statului! Acestea nu au gasit nimic ilegal. Noi am respectat legea ad litteram in derularea acestui concurs. Inclusiv dumneaei, in calitate de senator al universitatii noastre, si-a votat propriile conditii de examen. Repet, tot ceea ce s-a facut a fost cu respectarea legii", a transmis profesorul.

In plus, ciudat este ca fostul ministru delegat pentru Învatamânt Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a ezitat sa clarifice situatia atunci. Asta chiar daca, personal, a avut o discutie cu Violeta Vasilache in care-i promitea ca va investiga starea de fapt. Intrebarea legitima care reiese din toata aceasta poveste, dincolo de gravele carente de limba romana pe care le are ministrul Popa, este una teribila: pe ce criterii, daca nu de integritate si stiintifice, a fost numit ministru al Educatiei personajul? Pe de alta parte, daca s-a ales ca un rector din Moldova sa ocupe aceasta pozitie, Iasul nu avea suficienti rectori sau profesori universitari capabili?

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img