vineri, 29 martie, 2024

Secretarul de stat al SUA a condamnat ascensiunea antisemitismului in lume: ‘Este un cancer in stadiu de metastaza’

Distribuie:

Publicat:

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a condamnat luni ascensiunea antisemitismului, un 'cancer în stadiul de metastază' în Orientul Mijlociu, Europa şi SUA, şi a subliniat că administraţia preşedintelui Donald Trump i se va opune cu fermitate, transmit AFP şi Reuters, relatează Agerpres.

'Sunt profund îngrijorat din cauza unei vechi ameninţări care reapare la suprafaţă pentru Israel şi evreii din lumea întreagă: ameninţarea antisemitismului', a declarat Pompeo, luând cuvântul la conferinţa anuală a American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), influent lobby pro-israelian în SUA.

'Antisionismul este antisemitism', a afirmat Pompeo, subliniind că 'administraţia Trump i se opune fără echivoc şi îl va combate necontenit'.

'În Marea Britanie, toleranţa Partidului Laburist în faţa antisemitismului din rândurile sale este o ruşine naţională', a mai spus secretarul de stat, amintind de asemenea 'atacurile' împotriva evreilor în Franţa, Germania, dar şi SUA.

Această critică la adresa unuia din principalele partide din Marea Britanie, unul din aliaţi cei mai apropiaţi ai Washingtonului, este puţin obişnuită şi survine pe fondul acuzaţiilor că liderul laburist Jeremy Corbyn tolerează o facţiune antisemită din partid. Nouă deputaţi laburişti au părăsit partidul în ultimele săptămâni, denunţând antisemitismul din rândul formaţiunii.

În discursul său, Mike Pompeo a luat încă o dată în vizor aleşi din Congresul SUA, într-o referire de-abia voalată la Partidul Democrat, agitat de o dezbatere legată de afirmaţiile controversate ale unei reprezentante musulmane despre sprijinul SUA în favoarea Israelului.

Democrata Ilhan Omar, singura membră a Congresului care poartă văl islamic, a denunţat în februarie faptul că anumite lobby-uri împing la 'obedienţă faţă de un stat străin', cu referire la AIPAC. Numeroşi candidaţi la viitoarele alegeri primare ale democraţilor în vederea prezidenţialelor din 2020 au preferat să nu participe în acest an la conferinţa AIPAC.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img