vineri, 19 aprilie, 2024

Secretul antiimbatranire al asiaticilor

Distribuie:

Publicat:

Initial, Tai Chi Chuan era un gen de arta martiala care se baza pe exersarea manuirii energiilor vitale. Astazi, este un tip de gimnastica dansata, cu puternice efecte curative. In ultima vreme, practicantii de Tai Chi pot sa fie vazuti si pe la noi, exersand in formatii unduitoare prin parcuri sau pe terenuri de sport. Privelistea nu este chiar noua, fiindca i-am vazut si inainte de 1990, la televizor, in documentarele despre China.

Tai Chi Chuan consta in executarea unor miscari lente, inlantuite, in rastimpul unei respiratii ample si profunde, stand in picioare. Umerii trebuie sa fie relaxati, bazinul – vertical, fata – ridicata spre cer, iar genunchii, usor flexati (indoiti). Miscarea trebuie sa porneasca din centrul organismului, talia fiind cea care misca bratele. Aceasta miscare creeaza un masaj permanent al tuturor organelor interne. In Tai Chi, atentia este indreptata spre realizarea miscarii perfecte, spre senzatiile pe care aceasta le produce si spre ceea ce face antrenorul/ grupul de exercitiu. Cand atentia slabeste, apare durerea, la genunchi spre exemplu, ceea ce il obliga automat pe practicant sa se concentreze iarasi asupra centrului de echilibru din care trebuie sa izvorasca toate miscarile.

Acest tip de gimnastica este accesibila oricui, de la varste foarte mici la foarte avansate, fara restrictii sau conditionari. Realizarea inlantuita a miscarilor flexibilizeaza articulatiile, imbunatateste coordonarea miscarilor in spatiu, echilibrul si vitalitatea, amelioreaza circulatia sangvina si oxigeneaza tesuturile in profunzime. Practicantul de Tai Chi castiga stabilitate si echilibru, un mers agil si suplu, miscari unduitoare, iar psihicul lui devine mult mai senin, ceea ce alunga gandurile negative si creeaza o distanta fata de evenimentele stresante. Exercitiile Tai Chi solicita foarte mult rabdarea, pentru ca practicantul are impresia adeseori ca stagneaza si nu evolueaza mai deloc. De aceea, nu putini practicanti renunta, chiar daca in final reiau exercitiile, pentru ca nu se mai simt la fel de bine ca in perioada cand exersau, iar imunitatea le-a scazut iarasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img