vineri, 29 martie, 2024

Secretul supercentenarilor

Distribuie:

Publicat:

Secretul supercentenarilor. Organismul uman este o mașină incredibilă, capabilă să ruleze maratoane sau să conceptualizeze materia întunecată; ne spune când ne este foame, luptăm împotriva infecțiilor… Mai sunt multe de descoperit despre corpul nostru.

Dacă omul și-a studiat organismul timp de secole, încă nu și-a dezvăluit toate misterele. De la desenele lui Leonardo da Vinci la cele mai noi tehnici de imagistică, mai avem multe de descoperit despre noi înșine. Drept dovadă, anul 2019 și-a adus cota de descoperiri și noutăți referitoare la biologia umană. Între observarea noilor structuri, misterul unei longevități extraordinare și rămășițele unui strămoș îndepărtat în embrionul uman, iată cinci cercetări științifice publicate pe parcursul anului 2019, care au clarificat misterele corpului uman.

Secretul supercentenarilor

Persoanele în vârstă de peste 110 ani sunt definite drept „supercentenari”. Calificativul „super” nu este de prisos, deoarece au o adevărată putere secretă, dezvăluită de un studiu japonez publicat în noiembrie 2019. Potrivit acestora, supercentenarii au o concentrație in sânge deosebit de mare a unui limfocit rar. De obicei, rolul celulelor T ajutatoare este, așa cum sugerează și numele lor, de a ajuta alte celule imune, secretând citokine în timpul inflamației.
În cazul supercentenarilor, o populație particulară de limfocite T ajutatoare (limfocite T CD4 + CTL) are activitate citotoxică directă. Ele sunt capabile să eradice celulele inamice singure secretând granime și perforine. De asemenea, pot ataca celulele canceroase. În populația tânără, doar 2,8% din limfocitele T „ajutatoare” sunt citotoxice, în timp ce la supercentenari, acestea sunt 25%. În ciuda acestui fapt, limfocitele nu sunt singura cauză de longevitate excepțională, dar este totuși un impuls foarte util.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img