joi, 28 martie, 2024

Sedinta anuala a Adunarii eparhiale a Episcopiei Husilor

Distribuie:

Publicat:

In sala de conferinte a Protopopiatului Husi a avut loc joi, 11 februarie  2016, Adunarea eparhiala a Episcopiei Husilor. Intalnirea a fost prezidata de Preasfintitul Corneliu, Episcopul Husilor.

Membrii adunarii Eparhiale a Episcopiei Husilor s-au reunit in sedinta anuala la sediul Protopopiatului Husi, sub presedintia Preasfintitului Episcop Corneliu. Dupa apelul nominal au  fost desemnati secretarii de sedinta, in persoana domnilor profesori Didu Clapon si Dumitru Mihalache. Preasfintitul Corneliu a tinut un cuvant de deschidere in care a multumit membrilor Adunarii pentru prezenta. A urmat apoi prezentarea rapoartelor de activitate pe sectoare.

Din partea Sectorului administrativ-bisericesc raportului de activitate a fost prezentat de catre Pr. Paul Rarita, consilier administrativ al Episcopiei Husilor, care a prezentat succint activitatea acestui sector, supunand spre aprobare raportul anual. Episcopia Husilor  este organizata in 3 protopopiate, 279 parohii cu 207 filii, 15 manastiri si 4 schituri. Activitatea Administratiei eparhiale se desfasoara in cadrul a 7 sectoare: Sectorul Administrativ Bisericesc, Sectorul Invatamant si activitati cu tineretul, Sectorul Cultural si comunicatii media, Sectorul Social – Filantropic si Misionar, Sectorul Economic si Financiar Contabil, Sectorul Patrimoniu si Constructii Bisericesti si Sectorul Exarhatul Manastirilor.

A urmat prezentarea raportului Sectorului economic-financiar, patrimoniu si constructii bisericesti, raportor fiind Arhim. Serafim Bodnar, consilier economic al Episcopiei Husilor. S-a prezentat activitatea economica si edilitara a Episcopiei Husilor in anul ce a trecut, precum si multiplele proiecte care de deruleaza in prezent. Aici s-a facut referire la numeroasele santiere de biserici si complexe sociale ale parohiilor. Unele se afla in curs de finalizare, iar altele au fost sfintite de Preasfintitul Corneliu. Astfel, in eparhie mai sunt 32 de biserici in constructie, alte 13 in curs de pictare, precum si 9 edificii eclesiale in curs de constructie sau restaurare.

Raportul  Sectorului Cultural si Social-Filantropic a fost prezentat de Pr. Cosmin Gubernat, consilier cultural si social-misionar al Episcopiei Husilor, care a  facut o trecere in revista a principalelor proiecte misionare, sociale, educative si culturale desfasurate pe parcursul anului ce a trecut. Sub aspect social filantropic, cu binecuvantarea  si implicarea directa a Preasfintitului Parinte Corneliu, si cu sprijinul generos oferit din Germania si Olanda,  in 2015, au fost aduse la Azilul de batrani din Husi si la Centrul de recuperare de la Rasesti mai multe transporturi de paturi noi, insumand peste 150 de piese, cu saltele si noptiere, pentru echiparea totala a saloanelor ocupate de persoanele rezidente. 

De asemenea, au fost dotate cu mobilier nou 4 clase ale Scolii nr. 6 din Vaslui (160 de pupitre si scaune), si Scolile din Tarzii  (200 de pupitre si scaune) si Delesti (250 de pupitre si scaune). De asemenea la Delesti s-a reusit dotarea celor 2 clase ale gradinitei din localitate cu 50 de pupitre, scaune si rechizite noi.

Prin parteneriatul cu Fundatia Motivation Romania s-a venit in intampinarea nevoilor celor defavorizati si aflati in situatii limita prin donatiile de scaune rulante si alte dispozitive de acest gen.

Totodata, din punct de vedere educational, prin acordarea a 80 de burse copiilor aflati in situatii de risc de abandon scolar, prin numeroasele ajutoare constand in bani, haine, rechizite, alimente, acordate copiilor si tinerilor, prin concursurile, excursiile care s-au organizat pentru ei, s-a incercat contracararea fenomenului de abandon scolar, precum si intalnirea cu spiritualitatea ortodoxa, datatoare de valori perene. Astfel, in Episcopia Husilor,  in 2015 au fost infiintate  7 centre inovative „Alege scoala”, toate in mediul rural (Bacesti, Giurcani, Gusitei, Lipovat, Murgeni, Parpanita, Pogonesti).

Amintim ca „Alege scoala” este un proiect al Patriarhiei Romane in parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, finantat prin fonduri europene, care isi propune sa previna abandonul scolar si sa reintegreze in sistemul de invatamant copiii care au abandonat scoala, prin programe de tip “a doua sansa”. Toate centrele au fost dotate prin proiect cu aparatura electronica in valoare de 10.000 lei/ pe centru, constand in: laptop, ecran de proiectie, videoproiector, sistem desktop Fuji, aparat foto, camera video si copiator.  De asemenea, centrele a fost dotat cu materiale consumabile in valoare de aproximativ 40.000 lei care au fost utilizate pentru activitatile din centru. Grupul tinta a fost constituit din 105 elevi cu risc de parasire timpurie a scolii la care s-au mai adaugat si copiii ce frecventau in mod obisnuit activitatile catehetice desfasurate in parohii, numarul lor total fiind de aproximativ 200 de elevi.

Copiii din grupul tinta au beneficiat de subventii in bani (o bursa in valoare de cate 300 lei lunar, timp de 5 luni), ghiozdane, rechizite scolare, si au participat la tabara de creatie ,,Licar de Lumina” de la Busteni, iar la finele proiectului la o excursie avand un itinerar foarte vast.

S-a mai prezentat activitatea culturala a Eparhiei Husilor, precum si implicarea in proiectele nationale derulate cu binecuvantarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Exarhatul manastirilor l-a avut ca raportor pe Protos. Iorest Matei, care a prezentat activitatea duhovniceasca a asezarilor monahale din Eparhia Husilor.

In continuare, s-a discutat pe marginea rapoartelor prezentate, iar apoi au fost aprobate in unanimitate. De asemenea, s-a adus in discutie si s-a aprobat bugetul general pe anul in curs. Membrii laici au luat cuvantul, prezentand colaborarea pe care au avut-o cu Biserica in anul ce a trecut, facand diferite propuneri in vederea imbunatatirii si diversificarii activitatilor desfasurate in Eparhia Husilor.

Preasfintitul Parinte Corneliu a facut o trecere in revista a principalelor provocari cu care s-a confruntat Episcopia Husilor in anul ce a trecut, a mentionat semnificatia alegerii anului 2015 ca „An Omagial al misiunii parohiei si manastirii azi”, amintind totodata de proiectele care se vor derula anul acesta, care au nevoie de colaborarea stransa dintre Biserica si factorii decidenti ai institutiilor publice si private.

In finalul lucrarilor, Preasfintia Sa a multumit membrilor Adunarii Eparhiale a Episcopiei Husilor pentru implicarea lor directa in viata Bisericii.

episcopiahusilor.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img