vineri, 26 aprilie, 2024

Sefa TNL o pune la punct pe Dancila: Adoptarea monedei euro in 2024 este heirupista. Ocupati-va de Schengen!

Distribuie:

Publicat:

Președintele TNL, deputatul Mara Mareș, a afirmat că anunțul Vioricăi Dăncilă privind adoptarea monedei euro de către România, până în 2024, reprezintă o abordare heirupistă și că guvernul ar trebui să se concentreze, mai degrabă, pe aderarea României la Schengen. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că Guvernul îşi asumă adoptarea monedei euro de către România până în 2024.

“Pronosticul premierului Viorica Dăncilă legat de zona euro este o perdea de fum prin care se încearcă acoperirea eșecului legat de Schengen. Guvernul actual trebuie să profite de perioada în care deținem președinția rotativă a UE și să promoveze prioritățile cu adevărat realizabile ale României, nu poziții heirupiste care nu sunt susținute de realitatea politică și economică.

Așa interpretez predicția nerealistă venită chiar de la conducerea Guvernului: România va adopta moneda euro în 2024. De fapt, termenul avansat de premier se referă la intrarea României într-un proces numit mecanismul european al ratelor de schimb, cunoscut și ca „antecamera zonei euro”, în care un stat care vrea să intre în Zona Euro trebuie să petreacă de regulă doi ani. Termenul minim prevăzut pentru adoptarea euro ar fi, de fapt, 2026.

În loc să facă afirmații hazardate legate de intrarea în Zona Euro, Guvernul Dăncilă ar trebui să își asume, ca master plan al politicii externe, intrarea României în spațiul Schengen. Știm că instituțiile europene ne-au dat undă verde pentru aderare, știm că bifăm toate criteriile, singura hibă a României în momentul de față vizavi de Schengen este legată de lipsa unui lobby politic la nivelul guvernului”, a scris președintele TNL, Mara Mareș, pe contul său de Facebook.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img