vineri, 26 aprilie, 2024

Seful unei ‘ferme de troli’ din Rusia, pus pe listat neagra a Washington-ului

Distribuie:

Publicat:

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunţat miercuri sancţiuni împotriva unor persoane şi entităţi legate de Evgheni Prigojin, şeful Agenţiei de Cercetare pe Internet (IRA), o "fermă de troli" din Rusia, transmite Reuters. Toate activele acestora din SUA au fost blocate, iar americanilor le este interzis să aibă relaţii comerciale cu ele, notează Agerpres.

Un comunicat al Trezoreriei se referă la "reţeaua agentului Evgheni Prigojin, cu legături la Kremlin". Acesta este un om de afaceri cunoscut pentru relaţiile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin. El era deja supus unor sancţiuni din partea SUA.

IRA este o firmă cu sediul în Sankt Petersburg, considerată de oficiali ai serviciilor de informaţii americane esenţială pentru eforturile Rusiei de a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA din 2016. Termenul de "troli" desemnează în acest context utilizatori de internet care difuzează mesaje şi comentarii deplasate, incorecte sau controversate cu scopul de a irita, a provoca sau a influenţa alţi utilizatori prin reacţiile generate.

Luna aceasta, Facebook a afirmat că în cadrul unei anchete asupra operaţiunii ruseşti de influenţă a găsit legături între persoane asociate cu activităţile IRA din trecut. Prezentându-se ca un site independent de ştiri, organizaţia a avut ca ţinte alegătorii de stânga din SUA şi Regatul Unit.

"Prigojin are o reţea internaţională de susţinători pentru răspândirea influenţei sale politice şi economice maligne în întreaga lume", a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, avertizând că "Statele Unite vor continua să vizeze capacitatea lui Prigojin de a desfăşura operaţiuni la nivel global".

Trezoreria a acuzat persoanele şi entităţile sancţionate că acţionează în numele lui Prigojin, pentru a "promova influenţa Rusiei în Republica Centrafricană". Omul de afaceri are conexiuni cu companii din această ţară implicate în minerit, securitate şi logistică, iar operaţiunile sale sunt, potrivit unor informaţii, coordonate cu cele ale Ministerului de Externe şi ale Ministerului Apărării din Rusia.

Pe lista neagră a SUA au fost incluse miercuri opt persoane şi şapte entităţi, precum şi unii suspecţi acuzaţi de Trezorerie că sprijină activităţile Serviciului de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB), urmaşul KGB din Uniunea Sovietică, sau că ajută ruşi de pe lista neagră să ocolească sancţiunile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img