vineri, 29 martie, 2024

Seminarii de informare locala Comuna Falciu, Judetul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor organizeaza joi, 05 februarie 2015 in localitatea Falciu, judetul Vaslui, doua seminarii de informare si educare ecologica a cetatenilor, respectiv a elevilor din localitate  in directia constientizarii impactului major pe care il are poluarea cu nutrienti asupra sanatatii si calitatii vietii.

Obiectivul Seminariilor Locale si a celor de educatie ecologica este de informare si educare a cetatenilor de toate varstele  in directia constientizarii impactului major pe care il are poluarea cu nutrienti asupra sanatatii si calitatii vietii. Prin aceste actiuni se doreste imbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institutionale in zonele rurale din Romania in ceea ce priveste gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila.

In cadrul intalnirii cu cetatenii, expertul de mediu Conf. dr. Viorica Lagunovschi-Luchian Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, va face cunoscute cele mai importante informatii cu privire la:

1. Calitatea apei

2. Igiena apei si sanitatie

3. Managementul deseurilor menajere

4. Managementul gunoiului de grajd

5. Aplicarea ingrasamintelor

6. Implicatiile prevederilor Directivei Nitrati la acordarea subventiilor pentru fermieri

De asemenea, in cadrul seminariilor se va dezvolta si o sesiune practica care va consta in vizitarea unei gospodarii si efectuarea urmatoarelor activitati:

–      inspectia sanitara a fantanii – utilizand fisa simplificata se va calcula si scorul de risc;

–      testarea apei din fantana;

–      interpretarea rezultatelor privind calitatea apei in raport cu scorul de risc;

–      discutarea situatiei constatate, cu accent pe solutiile practice pentru remedierea problemelor existente.

In cadrul seminariilor de educatie ecologica din scoli copiii vor primi informatii despre importanta apei despre mediul inconjurator si sanatatea omului. Elevii participanti vor primi brosuri informative, vor viziona filmuletul “Picurici” si vor afla mai multe detalii despre jocul omonim disponibil pe pagina http://www.inpcp-campanie.ro/, la sectiunea joc. Seminariile pentru copii se vor finaliza cu un concurs de desene, cele mai reusite urmand sa fie expuse cu ocazia Conferintei internationale organizate la Bucuresti in vara acestui an.

Informatii suplimentare despre proiect

Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul Romaniei in indeplinirea cerintelor Directivei Nitrati a UE prin reducerea poluarii cu nutrienti a corpurilor de apa, promovarea modificarilor comportamentale la nivel de comuna si intarirea capacitatii institutionale si de reglementare.

In vederea  atingerii acestui obiectiv,  Proiectul sprijina Guvernul Romaniei prin:
a)    Implementarea unei serii de investitii in circa 100 de localitati ZVN, incluzand:  sisteme comunale de depozitare si manipulare pentru a promova o mai buna gestionare a deseurilor animale si menajere, plantarea de fasii de vegetatie   forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor,  canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica si  promovarea Codului de Bune Practici Agricole.

b)    Intarirea capacitatii institutionale a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si a Administratiei Nationale ”Apele Romane” (ANAR) precum si a altor agentii nationale, regionale si judetene implicate, de a implementa Directiva Nitrati.

c)    Derularea unei campanii de Constientizare Publica pentru a sprijini activitatile proiectului si a stimula replicarea interventiilor proiectului in alte zone similare din Romania, precum si in alte tari riverane de la Marea Neagra si in tari candidate UE.

Pentru mai multe informatii despre proiect, va rugam sa accesati:

www.inpcp.ro,

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img